Ministerul Agriculturii a organizat recent o conferinta privind realizarea studiului comparativ in ceea ce priveste produsele alimentare susceptibile de dublu standard.

In 2011, subiectul a fost adus in atentie, pentru prima data, de catre o asociatie de consumatori din Slovacia care a initiat un studiu, pe cont propriu, evaluând senzorial produse din Cehia si similare din Belgia, Luxemburg si Franta.

In 2012, s-a organizat o audiere publica in Parlamentul European, dar nu a beneficiat de sustinere larga, iar rezultatele testelor prezentate au fost disputate de catre producatori invocând lipsa conditiilor optime de transport si depozitare. La momentul respectiv Comisia Europeana (COM) a fost reticenta in a se implica in acest subiect.

In 2015 noi studii au fost efectuate, fiind obtinute rezultate similare.

In 2016 Parlamentul European a adoptat o rezolutie referitoare la politicile de concurenta fiind inclus un amendament si pe aceasta tema; in acelasi an o noua intrebare a fost adresata COM careia i-a solicitat implicarea si identificarea unor solutii eventual legislative.

In 6 martie 2017, la reuniunea Consiliului Agricultura si Pescuit, Věra Jourová – Comisar pentru Justitie, Consumatori si Egalitatea de Gen a prezentat stadiul solicitarii adresate de catre COM autoritatilor de resort din UE, de a examina problema standardelor duble de calitate in cazul produselor alimentare.

In 04.04.2017 pentru a avea o imagine cuprinzatoare privind tipul si amploarea problemelor care ar putea exista in ceea ce priveste calitatea duala a produselor alimentare, a fost transmisa o solicitare tuturor statelor membre ale UE, semnata de Elzbieta Bienkowska – Comisar pentru Piata Interna, Industrie, Antreprenoriat si IMM-uri; Vera Jourova – Comisar pentru Justitie, Consumatori si Egalitatea de Gen si Vytenis Andriukaitis – Comisar pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, prin care s-au solicitat informatii pe acest subiect, cât si efectuarea unui studiu comparativ.

In 13.04.2017, MADR a transmis o scrisoare prin care a raspuns la intrebarile adresate de COM, privind masurile intreprinse pâna la acea data sub coordonarea ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale din România, Petre DAEA, precum si masurile ce urmeaza a fi intreprinse in vederea realizarii unui studiu comparativ.

In 17-18 iulie 2017, in cadrul Consiliului Agricultura si Pescuit, ministrul ceh a prezentat rezultatele celui mai recent studiu care a aratat diferente mari in compozitia produselor, in functie de piata/SM pe care sunt comercializate. Slovenia a indicat ca rezultatele testelor efectuate au aratat o problema mai ales la produsele de tip ”marca proprie”, la care s-au constatat diferente de compozitie in 50% din cazuri. Acestea sunt mai ieftine in Slovenia, dar au si calitate inferioara. Bulgaria a finalizat un studiu la 30 iunie a.c. care arata ca exista diferente de calitate. Va efectua un nou studiu comparativ cu produse de pe piata italiana. Ungaria a testat produse si a constatat diferente de calitate, 80% din consumatorii maghiari cer ca produsele de marca sa aiba aceeasi compozitie, indiferent de locul comercializarii.

Uniunea Europeana nu are reglementari legislative pentru dublul standard.

Lipsa normelor europene privind dublul standard nu da posibilitatea compararii, determinarii dublului standard si nu ofera instrumente de corectie referitor la aceasta speta. Este foarte important ca aceasta analiza sa aiba o baza juridica comunitara pentru o comparatie corecta.

Problematica dublului standard al alimentelor in România

Autoritatile din România s-au implicat in clarificarea standardelor duble de calitate a alimentelor, stabilind un mod eficient de colaborare pentru a identifica produsele care ar putea prezenta parametri de calitate diferiti.

In perioada 02.03.2017-29.03.2017, in vederea analizarii si depistarii eventualului dublu standard in România in ceea ce priveste calitatea alimentelor produse in Vestul Europei, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Intr-o prima etapa, grupul a realizat analize de laborator pentru un numar de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peste, miere, legume si fructe), având ca termen de comparatie informatiile declarate pe eticheta de catre producatori/distribuitori.

In 07.04.2016, raportul a fost transmis de catre MADR si Premierului României.

In 10.04.2017, dupa finalizarea acestei prime etape a fost intocmit un Raport, aprobat de conducerea celor trei institutii implicate din România, respectiv MADR, ANSVSA si ANPC. Acesta a fost prezentat opiniei publice din România in conferinta de presa organizata la MADR.

Justificarea actiunii desfasurate in perioada 19 – 26 iunie 2017 la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) si Bruxelles (Belgia).

In data de 07.04.2017, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, s-a adresat omologilor din Belgia, Olanda, Germania, Franta si Austria, solicitând ca echipe de specialisti din România sa se poata deplasa in aceste tari pentru a identifica si preleva produse alimentare, care vor reprezenta baza unui studiu comparativ.

Urmare acestor scrisori, au fost primite raspunsuri de colaborare de la omologii din Olanda, Germania si Belgia in 08.06.2017, 12.06.2017 si13.06.2017.

In perioada 19 – 26 iunie 2017, o echipa mixta formata din specialisti in domeniul alimentar, sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, al protectiei consumatorilor si al afacerilor europene a participat la identificarea si recoltarea de produse alimentare din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) si Bruxelles (Belgia).
Intâlnirea cu reprezentanti ai autoritatilor de control din Belgia

In 22.06.2017, a avut loc la Bruxelles – Belgia o intâlnire cu reprezentantii autoritatilor de control din aceasta tara, la care au participat: Eric Sonnet (Director – Directia Generala Inspectoratul Economic), Christian De Schacht (Inspector – Directia Generala Inspectoratul Economic) si Ruben Verstraete (Inspector – Directia Generala Inspectoratul Economic).

Discutiile au fost deschise de catre reprezentantul Ambasadei României la Bruxelles, Marcel Stefan SIMA, Ministru-consilier si au avut ca obiectiv stabilirea procedurilor si modul in care se vor desfasura actiunile de recoltare de probe, având tot suportul si sprijinul autoritatilor locale belgiene in identificarea produselor si a hipermarketurilor.

Delegatia României a identificat si recoltat produse alimentare identice care se regasesc pe rafturile magazinelor din tarile vizate: LIDL – Germania si Olanda; KAUFLAND – Germania; Belgia – DELHAIZE (Mega Image–România). Produsele au fost selectate si recoltate, conform competentelor, de catre reprezentantii ANPC si ANSVSA tinând cont de ingredientele si declaratiile nutritionale ale acestora. De asemenea, s-a avut in vedere ca aceleasi produse din tarile vizate sa aiba acelasi producator cu cele comercializate in România.

Ca urmare a acestor actiuni, au fost prelevate 29 de probe din Belgia, Olanda, Germania, din produse alimentare precum: preparate din carne, preparate din lapte, conserve din peste, ciocolata.

Probele prelevate din Belgia, Olanda si Germania au fost transportate in România catre laboratorul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti in conditii de deplina siguranta, respectiv temperatura si umiditate controlata.

In 26.06.2017, ora 21:00, probele recoltate din Belgia, Olanda si Germania au fost predate in conditii optime Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, apartinând ANSVSA, in vederea efectuarii urmatoarelor determinari:
– fizico-chimice pentru produse din carne, lapte, peste, ciocolata;
– prezenta grasimilor de origine vegetala in lapte si produse din lapte.

In 28-30 iunie 2017, imediat dupa finalizarea actiunii de prelevare a probelor din Belgia, Olanda si Germania, echipele au organizat si desfasurat actiunea de identificare si prelevare a celor 29 de produse identice existente in retelele comerciale din tara noastra, conform procedurilor in vigoare, probele prelevate fiind predate Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti – ANSVSA.

Valorificarea rezultatelor analizelor de laborator

1. Informarea opiniei publice

Rezultatele analizelor de laborator sunt confirmate in buletinele de analize emise de Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti urmând a fi prezentate opiniei publice din România.

2. Transmiterea rezultatelor la Comisia Europeana

Rezultatele si concluziile acestui studiu comparativ efectuat de România vor fi transmise operativ Comisiei Europene respectiv celor trei comisari europeni mentionati mai sus, pentru completarea datelor in vederea stabilirii masurilor ce se impun.

3. Propunerea României privind reglementari juridice si proceduri unitare

România considera ca la nivelul Uniunii Europene se impune elaborarea unor norme juridice, metodologii specifice cu caracter unitar, astfel ca statele membre sa poata raspunda la problematica dublului standard intr-un mod eficient.

4. Inaintarea concluziilor la grupul europarlamentarilor români in vederea evaluarii in Parlamentul European.

Share on Facebook