Intr-o comuna din judetul Botosani, aproape jumatate dintre localnici cultiva in propria gospodarie usturoi. O fac de acum cel putin 200 de ani. Nu vorbim despre un soi oarecare, ci despre Usturoiul de Copalau, recunoscut in toata tara, si nu numai, datorita calitatilor deosebite si a gustului unic.

Autoritatile din Copalau au planuri mari pentru locuitorii comunei, in special pentru cei care se ocupa de dimineata si pana seara de cultivarea celebrului usturoi. Vor sa acceseze fonduri europene pentru a crea un spatiu de depozitare si vor sa demareze procedurile necesare astfel incat Usturoiul de Copalau sa obtina distinctia „produs cu indicatie geografica protejata in UE”.

„Prin certificarea europeana speram foarte mult sa aducem Usturoiul de Copalau pe masa consumatorilor din toata tara. Probabil vom trece de la cultura pe cativa ari, jumatate de hectar, asa cum se intampla in prezent, la cultura pe cateva hectare. Speram ca anul viitor sa ajungem de exemplu sa cultiva circa 100-150 de hectare. De asemenea, vrem sa schimbam si modul de lucru, sa cultivam mecanizat, mai ales ca la ora actuala toate lucrarile se fac manual. Vrem sa mergem pe cultura mare, pe randuri. Dosarul de certificare este momentan in lucru, facem primii pasi, am avut niste discutii atat cu cei de la Directia Agricola, precum si cu cei de la MADR”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, primarul comunei Copalau, Ciprian Ivanov.

De asemenea, primarul comunei Copalau ne-a spus ca numerosi comercianti folosesc denumirea „Ustorui de Copalau” pentru a vinde produse din alte zone.

„In fiecare piata gasesti vanzatori care spun ca usturoiul lor e de Copalau, insa nici prin gand sa fie asa ceva. Recunoasterea la nivel european ne-ar ajuta tocmai si in acest sens, de a proteja produsul nostru si de a oferi siguranta producatorilor nostri ca il pot comercializa la un pret corect, In prezent, cei mai multi producatori din Copalau vand la poarta sau la strada, mai ales ca pe la noi trece drumul european E 58”, ne-a mai spus primarul.

Unicitatea usturoiului de Copalau este data de solul din zona si de semintele folosite. „El are anumite proprietati care il fac sa fie apreciat de cei care il folosesc, in special datorita aromei sale. Usturoiul de Copalau nu e atat de iute si poate fi consumat si copii”, a mai spus Ciprian Ivanov.

Autoritatile locale din Copalau si-au propus de asemenea sa initieze si un proiect de accesare a fondurilor europene, prin intermediul Grupurilor de Actiune Locala (GAL), astfel incat sa construiasca un depozit.

„Este important sa asociem oamenii, de aceea dorim sa realizam si o cooperativa. Prin intermediul acesteia ne-am produs sa accesam fonduri europene pentru un depozit. In prezent, exista o problema destul de serioasa cu depozitarea usturoiului dupa recoltare. Vrem sa il pastram pe o durata mai mare de timp. Acum, el tine de la o recoltare la alta”, ne-a mai spus primarul comunei.

In comuna Copalau, in peste 400 din cele 1000 de gospodarii, se cultiva usturoi. Cele mai vechi atestari arata ca usturoiul este cultivat in aceasta zona de cel putin 200 de ani.

Share on Facebook