Crescatori de vaci, uniti in cadrul unei cooperative: isi asigura colectarea si procesarea laptelui in fabrica proprie

Facebook
Twitter

Un numar de 80 de crescatori de bovine au ales sa-si uneasca fortele in cadrul unei noi cooperative. Mai exact este vorba de Cooperativa Somes-Aries, din localitatea Apahida, judetul Cluj, inaugurata recent chiar in prezenta subsecretarului de stat in MADR, Maricel Dima.

Cooperativa reuneste circa 80 de membri care detin peste 4.800 capete bovine, din care 95% provin din rasa Baltata Romaneasca.

De asemenea, cooperativa asigura servicii de control oficial al productiei (COP) pentru un efectiv de aproximativ 17.000 capete bovine de la circa 500 exploatatii agricole si pentru peste 60.000 capete ovine de la circa 270 exploatatii agricole. Cooperativa mai asigura servicii si este autorizata pentru a achizitiona si a vinde seminte, ingrasaminte, pesticide, carburanti si alte servicii specifice.

In completarea activitatii, cooperativa asigura colectarea laptelui de la membrii sai si procesarea acestuia in fabrica proprie, in fabrica unui membru cooperator, cat si valorificarea prin agenti comerciali autorizati.

Cel mai mare avantaj in urma asocierii este fara indoiala capacitatea de a intra in relatii comerciale cu marile lanturi de magazine. De asemenea, pe langa acest lucru, fermierii dintr-o cooperativa pot obtine discounturi importante la seminte, ingrasaminte sau pesticide si pot folosi in comun utilajele agricole.

Ce facilitatii fiscale au fermierii dintr-o cooperativa

Cooperativele agricole ce proceseaza produsele agricole sunt scutite la plata impozitului pe profit in primii 5 ani de activitate. De asemenea, cateva tipuri de cooperative agricole ce au ca obiect de activitate achizitii si vanzari, de procesare a produselor agricole, manufacturiere si de mica industrie in agricultura si de procesare primesc scutire de impozit pe profit cand au o cifra de afaceri mai mica de 2 milioane euro, pentru primii 5 ani de activitate.

Membrii cooperativei, daca sunt microintreprindere, primesc scutire de la plata impozitului pe venit, respectiv persoanele fizice sau persoanele fizice autorizate sunt scutite la plata impozitului pe venit pentru productia valorificata catre cooperativa agricola.

In cazul cooperativelor microintreprinderi, acestea sunt scutite la plata impozitului pe venit, insa achita impozit pe profit (legiuitorul nu s-a exprimat foarte clar din punct de vedere fiscal, ori este scutita de impozit ori sunt platitori de impozit pe profit – o forma de taxare o exclude pe cealalta).

O alta facilitate este scutirea la impozitul pe proprietate pentru bunurile imobile ale membrilor cooperatori folosite pentru realizarea unei productii ce va fi valorificata prin cooperativa.

Inca o facilitate este scutirea la impozitul pe venitul din arenda primit de persoanele fizice ce sunt membri fondatori ai unei cooperative aferent terenurilor pe care l-au dat in arenda la cooperativa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE