In pofida situatiei dificile din sectorul laptelui, in care multi crescatori de vaci se vad nevoiti sa puna lacatul pe propriile exploatatii, exista si o serie de fermieri care reusesc sa isi proceseze materia prima si sa realizeze produse cu valoare adaugata. Un asemenea exemplu regasim in comuna Stoenesti, din judetul Arges, acolo unde Gheorghe Litoi prepara, cat e ziua de lunga, produse traditionale atestate, precum cascavalul oparit si afumat, pe care le vinde apoi in propriul magazin.
„Efectivul de vaci pe care il am este de circa 110 de animale, restul de circa 60 de animale fiiind tauri si vitele. De asemenea, mai am circa 300 de oi, 40 de porci si peste 400 de gaini si alte pasari. La stana pe care o avem in Stoenesti exista jos in vale si un magazin in care vindem produsele traditionale din lapte. Pentru inchegat am parte de sprijinul a doi baieti, specialisti”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Gheorghe Litoi.
Fermierul din Stoenesti detine in prezent 5 certificate de produs traditional pentru urmatoarele sortimente de branzeturi: telemea de vaca din lapte integral „Litoi”, cas afumat „Litoi”, urda sarata „Litoi”, cascaval oparit si afumat „Litoi” si brânza de burduf „Litoi”.
„Ceea ce realizam este 100% natural pentru ca fanul, iarba, cu care se hranesc animalele nu contine nimic chimic. Chiar si cheagurile pe care le folosim sunt din miel sau de vitel, iar daca nu am posibilitatea sa gasesc asa ceva sau sa imi procur singur, cumpar cheag natural, din strainatate”, mai spune crescatorul.
Procesul tehnologic prin care sunt realizate produsele lui Gheorghe Litoi nu este unul complicat, insa are la baza o serie de mici trucuri prin intermediul carora branzeturile sale prind o savoare aparte.
„De exemplu, pentru casul afumat Litoi, incalzim laptele la o temperatura de 30-32 de grade, lasandu-l circa 45 de minute pana cand se formeaza cheagul. Timpul este suficient daca laptele e bun, adica nu e acidulat. Inchegam si seara si dimineata, lucram numai cu lapte proaspat. Dupa aceea, il batem, il strangem si il punem in forme diferite, mai mici de un kilogram. Dupa aceea punem la sarat, apoi la zvantat pe o scandura uscata, care neaparat trebuie sa fie umeda, altfel mucegaieste. Punem apoi la afumat. Fumul se face cu lemn de fag uscat, punem putin, restul rumegus de brad sau de fag. E important sa avem lemn dulce, ii ofera o aroma speciala. Se mai arunca o mana de urzici uscate in fum, care ii da o culoase galbena, frumoasa, ca de lamaie”, explica Gheorghe Litoi procesul tehnologic.
In ceea ce priveste cascaval oparit si afumat marca „Litoi” acesta are o reteta mai dificila, in cadrul careia casul ramane la maturat aproape doua saptamani, intr-o camera cu o temperatura de circa 15-18 grade Celsius. Pentru un kilogram de cascaval sunt necesari nu mai putin de 11 litri de lapte.
Cunoscute deja destul de bine in tara, branzeturile produse de Gheorghe Litoi au ajuns de curand si in Franta, la o serie de magazine cu profil romanesc.
„Am clienti si din Bucuresti, care vin la mine si cumpara cantitati destul de mari, la fiecare doua saptamani. Livrez mai nou si in Franta, pentru niste magazine cu profil romanesc. Ei mi-au spus ca ar avea capacitatea sa-mi ia circa 60% din marfa pe care o produc. La targuri din pacate nu prea pot sa ajung, pentru ca pur si simplu nu am timp, trebuie sa stai permanent la stana, sa verifici oamenii si tot fluxul tehnologic”, mai spune crescatorul.
Pentru a-si diversifica si mai mult afacerea, Gheorghe Litoi a construit in urma cu 4 ani, in vecinatatea stanei, si un restaurant cu o capacitate de 200 de persoane, in care isi comercializeaza propriile produse traditionale. Mai mult decat atat, cei interesati au posibilitatea de a inchiria camere si de a petrece un weekend la stana, pentru a cunoaste procesul prin care laptele se transforma in produs finit.
FOTO: Ziarul din Muscel