Lipsa unei piete organizate i-a facut pe cultivatorii de goji sa ia masuri. Astfel, primul centru de colectare a fructelor goji va fi realizat de bucuresteanul Adrian Nicolae, care detine in comuna Augustin, judetul Brasov, o plantatie de goji, certificata bio, precum si o pepiniera autorizata Goji Bio Brasov. Acest demers vine in sprijinul celor care cultiva fructele goji, dar care au dificultati in a-si valorifica propria productie.

„In prezent, din pacate, nu exista o piata organizata, ceea ce face ca pretentiile noastre, ca si cultivatori, sa nu fie intodeauna acoperite, desi noi am cultivat totusi un produs, de calitate, care in alte tari se vinde cu peste 10 euro. O problema este si cantitatea destul de redusa de fructe proaspete pe care o putem produce organizat in Romania. Pana la aparitia unei astfel de piete la noi in tara precum si din dorinta noastra de a veni in sprijinul cultivatorilor, am infiintat acest centru de colectare, prin intermediul caruia incercam sa crestem increderea in aceasta cultura, oferind prin pretul de colectare o garantie pana la urma a valorificarii”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Nicolae.

Pretul oferit cultivatorilor care vor dori sa isi aduca fructele proaspete la centrul de colectare va fi de 20 lei/kg de fruct proaspat.

„In fiecare an ajutam la infiintarea a zeci de culturi cu investitori ce isi pun mereu aceeasi intrebare „ daca vom vinde produsul si unde”. Preluam aceasta responsabilitate din momentul in care livram materialul saditor si garantam un venit minim in cazul unui fruct Goji de calitate. Pretul a fost stabilit in urma discutiilor cu unii din colaboratorii nostri care au considerat mai mult ca binevenita o astfel de initiativa.

Sigur exista si situatii fericite in care colegii au reusit valorificarea intregii cantitati la preturi foarte bune. Acest lucru arata ca exista potential pentru acest fruct. Ne adresam in mod special colegilor nostri, celor pe care i-am ajutat sa dezvolte culturi, cu material saditor din pepiniera noastra, plantatii astazi aflate la maturitate. Insa pe viitor, bineinteles, dorim sa ne adresam si celorlalti”, ne-a mai spus cultivatorul.

Fructele depozitate la rece pot fi pastrate pana la aproape 4-5 luni, pana cand se va strange o cantitate de ordinul tonelor (cantitate suficienta pentru a onora o eventuala comanda). Ulterior, acestea pot fi vandute atat pe piata interna, cat si la export.

„Vom realiza in prima faza si niste teste asupra fructelor de goji la cei cu care vom colabora, mai ales ca noi promovam si detinem inclusiv culturi de goji certificate bio. In mod normal, 4-5 luni vor fi pastrate pana cand vom reusi sa strangem cantitati mai mari, poate chiar de ordinul tonelor. Asa le putem vinde mai usor, pentru ca solicitarile sunt la nivel de tone, pentru cantitati foarte mari. Ulterior, ne dorim sa intram si noi pe rol cu un centru de procesare. Multi agricultori sunt buni la productie, insa nu sunt buni comercianti. Vrem sa ii ajutam acolo unde au nevoie”, ne-a mai explicat cultivatorul de goji.

Intrebat in ce masura culturile de goji de la noi au fost afectate de vremea rece din luna aprilie, Adrian Nicolae ne-a declarat ca aceste plantatii nu au fost afectate deloc, avand o intrare optima in vegetatie. „Culturile de goji nu au fost afectate aproape deloc de ingheturile din aprilie. Am vorbit cu mai multi colegi din tara si pot spune ca lumea e multumita de intrarea in vegetatie”, ne-a mai spus cultivatorul.

In prezent, Adrian Nicolae detine 2,5 hectare de goji, plantatia aflandu-se in anul 3. „Noi avem o cultura mai degraba experimentala in sensul in care vrem sa testam diverse solutii, iar toate informatiile acumulate sunt transmise gratuit tuturor celor interesati de acesta cultura. Mai mult decat atat, suntem in curs de omologare a unui un soi propriu aclimatizat in Brasov. Suntem in discutie si cu un institut de cercetare pomicola, pentru realizarea unei documentatii cu privire la cultura de Goji”, ne-a mai spus cultivatorul.

Cultura de goji ramane una deosebit de interesanta pentru fermierii romani, mai ales pentru cei care nu detin suprafete agricole foarte mari. Denumit si fructul longevitatii, goji sunt recunoscute pe plan mondial pentru continutul crescut de antioxidanti, precum si de vitamine A, B, fibre si betacaroten. Este contraindicat consumul de goji in cazul in care urmati un tratament pentru subţierea sângelui sau aveti disfunctii renale.

Share on Facebook