Romania dispune de o suprafata de 4,5 milioane de hectare cu pasuni si fanete cat Belgia, Olanda si Austria la un loc, insa o buna parte din ele raman nefolosite, desi se acorda subventii importante si in acest sector, a declarat recent ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„Romania trebuie sa gaseasca raspuns in politica pentru a folosi cerealele pe care le produce in tara, „zootehnizand”tara, incepand cu sporirea efectivelor de animale la toate speciile, dar in primul rand la porc. Romania are 4,5 milioane de hectare cu pasuni si fanete, cat Belgia, Olanda si Austria la un loc. Pai, ce facem cu ele? O mare parte nu sunt folosite. A intrat vegetatia spontana in ele, dar dam bani pe subventii. Sunt cateva zone ale tarii care pot fi vazute si luate ca model pentru a fi multiplicate in alte parti ale tarii. Pajistile trebuie valorificate, iar subventia nu se da pentru altceva decat pentru a imbunatati pajistile respective”, a declarat Petre Daea, pentru Agerpres.
Seful MADR a mai precizat ca recent a fost modificata legislatia din domeniu astfel incat amenajamentele pastorale sa se faca mai usor.
„Daca la culturile de camp se vad rezultatele in urma subventiilor, la pasuni inca nu. Motiv pentru care am completat legislatia in domeniu pentru a face amenajamentele pastorale, la comanda primariilor, in asa fel incat sa putem creste masa vegetativa si sa imbunatatim compozitia floristica, pentru a crea conditii de hrana pentru animale, pentru a spori numarul de animale, dar si randamentele acestora, carnea, laptele. Pe pasuni trebuie sa fie doua specii: oaia si vaca de carne”, spune ministrul Agriculturii.
„Este jenant si uneori revoltator sa iei cu un milion de lei (100 RON n.r.) un kilogram de carne de vaca. Cu un milion poti sa cumperi o oaie sau poti sa iei o capra, cu atat se vand. Este revoltator, pentru ca ai conditii, dam aceste forme de sprijin, dar ele trebuie valorificate de catre cei care sunt direct interesati. Trebuie sa rezolvam amenajamentele pastorale in vederea imbunatatirii pasunilor din Romania”, a mai spus Petre Daea, pentru sursa citata.
Pajistile permanente se intretin prin asigurarea unui nivel minim de pasunat de 0,3 UVM/ha si/sau prin cosirea lor cel putin o data pe an.
Obiectivul acestui standard este evitarea deteriorarii pajistilor permanente prin masuri de intretinere si exploatare rationala a acestora, conform Ghidului fermierului privind ecoconditionalitatea – 2017, publicat pe site-ul APIA.
Fermierii care arendeaza sau concesioneaza pajisti permanente de la consiliul local (cod 603, 605 si 608) trebuie sa asigure o incarcatura de animale de minim 0,3 UVM/ha. Parcelele pentru care nu se asigura incarcatura minima vor fi excluse de la plata.