Fermierii care isi propun sa-si certifice ecologic plantatiile privesc deseori cu scepticism o asemenea investitie, fiind convinsi ca pretul de comercializare al produselor nu va creste. Cu toate acestea, cei care aleg sa cultive in acest regim pot beneficia de o expunere mai mare, fapt care le poate aduce mai multi clienti.
Despre provocarile si beneficiile pe care le presupune certificarea bio a unei plantatii, si chiar a unei pepiniere de goji, am stat de vorba cu bucuresteanul Adrian Nicolae. Acesta detine in comuna Augustin, judetul Brasov, prima plantatie de goji certificata bio din Romania, reusind anul acesta sa obtina un certificat ecologic si pentru pepiniera sa.
„In urma cu 3 ani, cand am inceput propriu-zis plantatia de goji, au existat si atunci solicitari pentru a valorifica o productie ecologica. Sunt numeroase firme care isi doresc sa achitioneze fructe proaspete de goji certificate bio, deoarece le prelucreaza si vand produsele bio mai departe in tarile europene. Doar ca iti trebuie cantitati. Cu toate acestea, in prezent, cei care cumpara nu fac prea multe nazuri, deoarece alternativa e China, ceea ce inseamna opusul in privinta calitatii. O certificare bio te ajuta foarte mult pe partea de promovare, ceea ce inseamna pana la urma o veriga foarte puternica in ceea ce inseamna valorificarea”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Nicolae.
Pe langa cheltuielile de infiintare a plantatiei de goji, Adrian Nicolae a investit circa 1.100 de euro pentru a obtine certificarea ecologica. Dupa finalizare conversiei, un fermier are de suportat alte costuri anuale, in valoare de aproximativ 500-600 euro, pentru reanalizarea solului si pastrarea certificarii. In mod normal, perioada de conversie este de trei ani, interval in care solul sa aiba timpul necesar pentru a se curata de substantele chimice folosite anterior.
„Costurile initiale pe care le-am avut cu certificarea ecologica au fost de circa 1.100 de euro. Anual, mai trebuie sa platesti circa 500-600 euro pentru vizitele de control anual. Pe langa asta, intervin costurile cu produsele certificate bio, substante permise in cultura ecologica si utilizate in ferma. Legat de certificarea bio a pepinierei, consideram ca este o mare realizare fiind singura certificata Bio din Romania daca nu chiar din Europa, ma ajuta in primul rand pe mine personal. Eu maine daca vreau sa schimb o parte din plante, nu pot pune plante din pepiniera mea, daca nu sunt bio. De asemenea, terenul e obligatoriu sa fie Bio certificat”, ne-a mai spus cultivatorul.
In Romania, numarul plantatiilor de goji certificate bio este extrem de mic. Mai mult decat atat, nici la nivel european, cei care aleg sa cultive in acest regim sunt foarte putini.
„Anul acesta cred ca vor mai aparea maxim 2-3 culturi de goji certificate bio la noi, insa nu stiu cate sunt pe suprafete mai mari de 1 ha. Faptul ca lucrurile sunt la inceput poate constitui o oportunitate mare pentru cei care aleg sa cultive in aceasta planta, mai ales ca daca se axeaza pe o cultura mai extinsa, automat se pot gandi la export”, este de parere Adrian Nicolae.
In prezent, Adrian Nicolae detine 2,5 hectare de goji, plantatia aflandu-se in anul 3. „Noi avem o cultura mai degraba experimentala in sensul in care vrem sa testam diverse solutii, iar toate informatiile acumulate sunt transmise gratuit tuturor celor interesati de acesta cultura. Mai mult decat atat, ne dorim si sa omologam un soi de goji in Romania. Suntem in discutie si cu un institut de cercetare pentru documentarea exacta si asumarea unor rezultate testate”, ne-a mai spus cultivatorul.
In ceea ce priveste valorificarea fructelor de goji, Adrian Nicolae sustine ca exista solicitari din strainatate, in special pentru cantitati mari, la preturi de circa 10-15 euro/kg pentru fructul proaspat.
„Daca e sa vorbim de piata romaneasca, ea s-a adaptat destul de repede, exista hipermarketuri care achizitioneaza si la 60 lei/kg, insa conditia principala impusa fermierului este sa asigure o constanta in livrari, ceea ce nu e usor daca nu ai o suprafata mare. Eu, personal, de anul acesta voi lansa si un magazin online in care voi vinde produse procesate din goji”, ne-a explicat Adrian Nicolae.
Planurile de viitor ale cultivatorului din Brasov includ infiintarea unui centru de colectare si chiar a unei linii de prelucrare, „o garantie” a valorificarii de altfel pentru cei care vor dori sa investeasca in aceasta cultura.
„Problema este ca nu exista in prezent o forma concreta de asociere si poate cel mai important, un centru de colectare, pentru ca fermierii sa aiba o putere mai mare de negociere a contractelor pe piata externa. Personal, ca plan de viitor, imi doresc si o extindere. Avem in calcul infiintarea a 4 plantatii de Goji de minim 1,5 ha fiecare, in colaborare cu alti cultivatori, pana la sfarsitul anului. Pentru cei care isi doresc sa infiinteze o asemenea cultura, prima mea recomandare se refera la utilizarea unui material saditor certificat, conform reglementarilor in vigoare. Doar prin acest mod putem evita diverse probleme care pot aparea ulterior in cultura de goji”, ne-a mai spus Adrian Nicolae.
Cultura de goji ramane una deosebit de interesanta pentru fermierii romani, mai ales pentru cei care nu detin suprafete agricole foarte mari. Denumit si fructul longevitatii, goji sunt recunoscute pe plan mondial pentru continutul crescut de antioxidanti, precum si de vitamine A, B, fibre si betacaroten. Este contraindicat consumul de goji in cazul in care urmati un tratament pentru subţierea sângelui sau aveti disfunctii renale.