goji

Vesti bune pentru cultivatorii de goji: pot obtine fonduri europene prin PNDR

Facebook
Twitter

Cultivatorii de goji vor putea accesa si in acest an fonduri europene nerambursabile, prin PNDR 2020, in cadrul mai multor submasuri precum 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole, dar si prin submasurile (sM)4.1 – Investitii in exploatatii agricole, sM6.1 – Instalarea tanarului fermier si sM6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.

Pentru a informa corect pomicultorii, StiriAgricole.ro a solicitat AFIR-ului un punct de vedere asupra eligibilitatii culturii de goji pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile.

„In sesiunea anterioara, aferenta anului 2016, cultura de goji a fost eligibila pentru finantare atat in cadrul submasurii 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole, dar si prin submasurile (sM)4.1 – Investitii in exploatatii agricole, sM6.1 – Instalarea tanarului fermier si sM6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Mai mult, goji este eligibil in cadrul sesiunii aferenta sM4.1, deschisa pentru depunere in perioada decembrie 2016 – februarie 2017. Din punctul de vedere al AFIR, nu avem informatii privind eventuala retragere a culturii de goji din Lista coeficientilor de productie standard. Astfel, exista toate sanse pentru cultura de goji sa fie eligibila si la deschiderea sesiunii 2017”, se arata intr-un raspuns al AFIR, oferit la solicitarea StiriAgricole.ro.

Valoarea coeficientului de productie standard (S.O.) pentru cultura de goji este de 3.430,92 euro/ha, valoare ce se regaseste in Cererea de Finantare in cuprinsul Listei coeficientilor de productie standard 2010, la codul Eurostat B412, valabil pentru livezi de coacaz, smochin, zmeur, muri, catina, afin, goji, agrise, macese, soc, lonicera, coarne, aronia.

De asemenea, Lista coeficientilor de productie standard si valorile corespunzatoare fiecarei culturi se stabilesc de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) cu ajutorul directiilor /departamentelor de specialitate din cadrul MADR, a mai precizat AFIR.

Cu toate acestea, pomicultorii trebuie sa aiba in vedere ca fructul goji, nefiind o specie prioritizata, nu va beneficia de un punctaj prea bun in cadrul procedurii de evaluare.

Numerosi agricultori romani au ales sa se reprofileze si sa infiinteze in ultimi ani culturi de goji. De exemplu, dupa ce a lucrat mai bine de 6 ani in cadrul unei ferme pomicole din strainatate, Claudiu Mihis, din Cluj, a revenit in Romania si s-a decis sa isi infiinteze propria livada pe o suprafata de 1 hectar. Nu a stat prea mult pe ganduri si a ales sa cultive goji, fructele-minune care au in prezent un pret bun de comercializare, de aproape 50 lei/kg. Mai mult decat atat, clujeanul si-a asigurat valorificarea chiar cu ajutorul companiei care i-a furnizat materialul saditor.

Cultura de goji ramane una deosebit de interesanta pentru fermierii romani, mai ales pentru cei care nu detin suprafete agricole foarte mari. Denumit si fructul longevitatii, goji sunt recunoscute pe plan mondial pentru continutul crescut de antioxidanti, precum si de vitamine A, B, fibre si betacaroten. Este contraindicat consumul de goji in cazul in care urmati un tratament pentru subţierea sângelui sau aveti disfunctii renale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE