Fermierii romani care depun proiecte pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile prin Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici au posibilitatea sa obtina finantari in valoare de maxim 15.000 Euro/proiect, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Pentru ca proiectele sa le fie selectate, fermierii trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, conform Ghidului solicitantului, aferent submasurii 6.3.
Conform documentului, scorarea unui proiect se realizeaza in baza urmatoarelor principii de selectie:
Primul principiu luat in considerare este cel al nivelului de calificare in domeniul agricol (in functie de nivelul de educatie si/sau calificare in domeniul agricol).
Astfel, daca solicitantul a absolvit cu diploma de studii superioare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara va primi 20 punte, daca a absolvit studii postliceale si/sau liceale in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara – 15 puncte, iar daca solicitantul prezinta dovada urmarii unui curs de calificare de minimum Nivel I in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara finalizat cu un certificat de competente profesionale eliberat de un furnizor de formare profesionala a adultilor recunoscut de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) sau recunoasterea de catre un centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decât cele formale autorizat ANC a competentelor dobândite ca urmare a experientei profesionale va primi 10 puncte.
In cazul in care solicitantul prezinta dovada de absolvire a unor cursuri de initiere/instruire/specializare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara, care nu necesita un document eliberat de formatorii recunoscuti de catre ANC si presupune un numar de ore sub numarul de ore aferent Nivelului I de calificare profesionala va primi 5 puncte.
Un alt principiu luat in considerare este cel al sectorului prioritar care vizeaza sectorul zootehnic (bovine, apicultura, ovine si caprine) si vegetal (legumicultura, inclusiv productia de material saditor, pomicultura si productia de seminte).
Mai exact, in sectorul vegetal, se acorda 15 puncte pentru cei care vor sa investeasca in legumicultura, 12 puncte pentru cei care vor sa investeasca in producerea de samânta/material saditor (inclusiv pentru pepiniere pomicole si viticole) – cu exceptia celor pentru legumicultura si 10 puncte pentru investitiile in pomicultura, exceptând pepinierele pomicole.
In ceea ce priveste sectorul zootehnic, investitiile in exploatatiile de bovine sunt prioritizate (15 puncte), urmand apoi cele in domeniul apiculturii (12 puncte) si ovine si caprine (10 puncte).
Un alt principiu luat in calcul este si cel al potentialului agricol al zonei care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate. Astfel, daca proiectul este implementat intr-o zona cu potential ridicat se vor acroda 30 puncte, iar daca proiectul este implementat intr-o zona cu potential mediu – 25 puncte.
Totodata, inca un principiu luat in considerare este cel al fermelor de familie. Prioritizarea fermelor de familie10 conform definitiei din OUG nr. 43/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, care se incadreaza in dimensiunea fermei mici (8.000 – 11.999 € SO), beneficiarul primind 30 puncte.
De asemenea, se vor acorda inca 5 puncte fermierilor care includ in proiectele lor documente justificative privind faptul ca detin/dezvolta rase sau soiuri autohtone.
Solicitantul demonstreaza ca detine/dezvolta la nivelul exploatatiei agricole si prevede in cadrul Planului de Afaceri ca va pastra / dezvolta, pe toata durata de implementare a acestuia, nucleul de rase indigene, respectiv soiuri autohtone (indiferent de ponderea acestora masurata in SO).