goji

Idei de afaceri: Un satmarean detine 4 hectare de goji si exporta cu succes ceai, tinctura si suc

Facebook
Twitter

Una dintre cele mai mari plantatii bio de goji din Europa, de 4 hectare, este infiintata la Carei, in judetul Satu Mare. Recolta de aici, alaturi de cea a altor cultivatori ecologici din tara este procesata si vanduta in tari precum Ungaria si Cehia. Pentru a putea avea succes peste granita, producatorii realizeaza ceai, suc de goji, iar in urmatoarea perioada urmeaza sa exporte chiar si tinctura din frunze de goji.

Dupa ce a lucrat mai multi ani in industria de constructii, Emeric Kolbaszer, din Carei, s-a hotarat sa gaseasca o alta oportunitate pentru a-si dezvolta o afacere de familie. Fara a avea prea multa experienta, la indemnul fiului sau din Canada, satmareanul a inceput sa cultive goji si chiar sa dezvolte un soi propriu, cu ajutorul unor specialisti clujeni.

„Baiatul meu din Canada mi-a trimis in 2011 primele seminte, cu gandul de a incepe o astfel de cultura. In Europa nu se stiau prea multe detalii despre aceasta plantatie. Eu am lucrat in constructii, a venit criza, si automat am fost nevoit sa gasesc altceva pentru a dezvolta o afacere de familie. Nu am stiut la acel moment in ce m-am bagat. Insa, cu timpul, am inceput sa consult tot mai multe lucrari de specialitate si am avut de asemenea ocazia sa discut cu profesori si specialisti in domeniu. Asa am reusit sa dezvoltam si un subsoi nou, denumit Erma, pentru care speram sa primim cat mai curand certificatul european de omologare”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Emeric Kolbaszer.

Soiul utilizat de cultivatorul satmarean este Goji Tibetan (Lycium Barbarum), recunoscut pentru frunzele mai lungi si inguste. Fructul acestui soi este zemos, contine mai multa pulpa, si are un gust dulce.

Unde se poate planta goji

Desi cultura de goji se preteaza pentru o gama larga de tipuri de sol, exista o serie de terenuri recomandate pentru a infiinta o asemenea plantatie, precum cele calcimorfice, de tundra, nisipoase, lutoase sau brune su negre.

De asemenea, este important sa ne aiguram ca terenul sau cel putin gropile de plantare dispun de un pH al solului putin mai ridicat, de circa 7,2 – 7,5. Pentru a ridica pH-ul solului este indicat sa utilizati var sau produse pe baza de var, cat si zeolit. Se va evita infiintarea plantatiilor de goji pe terenuri aluvionare, care pot deveni inundabile.

Avand in vedere ca plantatia detinuta de Emeric Kolbaszer este una bio, in cadrul acesteia nu au putut fi realizate stropiri. Acest lucru ridica riscul in ceea ce priveste infectarea plantatiei cu o serie de boli si daunatori.

„In 2013 am avut o supriza neplacuta, eram in anul 2 de plantatie, credeam ca o sa ies cu productia, insa mi-a aparut la intreaga cultura aproape cancerul goji, o ciuperca ce afecteaza radacina. Din 2.400 de pomi am ramas doar cu 75. Nu am reusit sa salvez. M-am documentat si am aflat ulterior ca exista un alt soi de ciuperci benefice care pot preintampina astfel de boli si care pot trai in simbioza cu planta”, ne-a mai spus cultivatorul.

Ingrijirea plantatiei de goji

Pentru primul an, in momentul in care planta ajunge la o inaltime de 60-80 de cm se va taia varful tulpinii principale pentru a stimula cresterea ramurilor. Nu se vor lasa mai mult de 3–4 ramuri sa se dezvolte. Dintre ramurile crescute se va alege o ramura ca tulpina principala pentru anul ce va urma.

In cel de-al doilea an, la ramura care s-a ales ca si tulpina principala se va elimina prin taiere varful la o distanta de 60- 80 cm fata de prima ramificatie. In acest fel vom stimula o noua ramificatie a arbustului. Aceste taieri ajuta ca sa dam o forma cat mai optima in dezvolaterea si cresterea plantei.

Perioada de inflorire apare la goji in luna mai, astfel ca fermierul are posibilitatea sa recolteze primele fructe chiar din luna iunie si pana la finalul lunii octobrie.

Facelia, cultura de protectie pentru goji

De asemenea, pentru a proteja cultura, cat si pentru a potenta productia, Emeric Kolbaszer foloseste facelia in cadrul culturii de goji, o planta melifera care asigura ajuta la polenizare.

„La cele 4 hectare cultivate am 8 familii de albine, care ma ajuta enorm la polenizare. De asemenea, cu ajutorul faceliei, am o productie mai mare cu 15-20 %. De asemenea, mai folosim si lavanda, intre 2 copaci de goji punem un tufis de lavanda. Aceasta ne ajuta, datorita mirosului ei puternic, sa alungam daunatorii”, ne-a mai spus Emeric Kolbaszer.

Inca de la inceput, cultivatorul satmarean si-a dorit sa valorifice un produs finit, si nu materia prima, in acest caz fructele. In acest sens, Emeric Kolbaszer achizitioneaza, pe langa recolta sa, si fructele unor alti cultivatori bio de goji din tara, cu ajutorul carora prepara ceai, sucuri si mai noi tinctura de goji.

„Piata este foarte mare, tinta fiind industria farmaceutica. Am reusit de curand sa realizam si tinctura din frunze de goji, in premiera mondiala. Suntem in curs de omologare a produsului pentru SUA si Canada. Momentan exportam produsele noastre in Ungaria, Cehia, iar in viitorul apropiat vom intra si pe piata germana. Preturile la angro sunt bune, de exemplu se ofera 100 de euro pe kilogramul de ceai 100% goji bio”, ne-a mai spus Emeric Kolbaszer.

Pentru viitor, cultivatorul satmarean isi doreste sa isi extinda plantatia de goji pana la 12 hectare. „In fiecare an ma extind cu 1,5 -2 hectare. Problema este ca nu prea gasesti mana de lucru. La culesul fructelor eu dau 1,25 euro pe fiecare kg cules. Nici in Germania nu esti platit asa ca zilier. Ma gandesc foarte serios sa aduc filipinezi”, ne-a mai spus Emeric Kolbaszer.

Cultura goji ramane una deosebit de interesanta pentru fermierii romani, mai ales pentru cei care nu detin suprafete agricole foarte mari. Investitia consistenta, care poate ajunge si la 40.000 euro, cat si gasirea destul de anevoioasa a unei piete de desfacere raman insa, cel putin pana in prezent, mici obstacole pentru cei care doresc sa inceapa o astfel de afacere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE