Dupa ce a lucrat mai bine de 6 ani in cadrul unei ferme pomicole din strainatate, un clujean a revenit in Romania si s-a decis sa isi infiinteze propria livada pe o suprafata de 1 hectar. Nu a stat prea mult pe ganduri si a ales sa cultive goji, fructele-minune care au in prezent un pret bun de comercializare, de aproape 50 lei/kg. Mai mult decat atat, clujeanul si-a asigurat valorificarea chiar cu ajutorul companiei care i-a furnizat materialul saditor.

„Mai bine de 6 ani am lucrat in strainatate, am administrat o livada de pomi fructiferi. Acolo am vazut pentru prima oara goji. Am zis ca asta vreau sa fac si eu cand ma intorc. M-am documentat si am inceput sa pun usor usor lucrurile in miscare. Am infiintat acum 2 ani un hectar cu goji din soiul Ningxia NQ1”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Mihis, din Turda.

Achizitionarea materialului saditor a fost facuta de clujean de la o pepiniera din Ungaria, datorita pretului mai mic pentru plante. „Eu am cumparat de la o firma din Ungaria, cu o experienta de 15 ani in goji. Am achizitionat 3.000 plante, la pretul de 2 euro planta. Voiam initial sa cumpar de la o pepinera romaneasca, desi pretul era putin mai mare. Din pacate, imi spuneau ca au, apoi ca nu au plante. Nu cred ca erau foarte seriosi”, ne-a spus tanarul fermier.

Pe langa achizitionarea materialului saditor, Claudiu Mihis a mai investit circa 1.000 de euro in pregatirea terenului, precum si in construirea unui gard de jur-impresurul plantatiei impotriva animalelor.

Cei care intentioneaza sa cultive goji trebuie sa se asigure in primul rand ca au un teren cu o expunere de cel putin 8 ore de soare pe zi. Umiditatea ridicata, precum si locurile umboase sau in care balteste apa nu sunt recomandate pentru culturile de goji.

„Cele mai bune soluri pentru goji sunt cele calcimorfice, de tundra, nisipoase sau lutoase, precum si cele brune si negre. De asemenea, este important ca solul sa aiba un pH mai ridicat, de circa 7-7,2. Pentru a ridica pH-ul solului se poate utiliza produse pe baza de var”, ne-a mai explicat pomicultorul.

Infiintarea unei culturi de goji

Pentru cultura de goji, perioada optima de plantare este in intervalul august – noiembrie, atata timp cat nu exista precipitatii sau zapada. Se recomanda aceasta varinta de plantare deoarece in acest mod plantele au posibilitatea sa isi dezvolte radacina si sa reintre in vegetatie, primavara, mai puternice.

„Eu am ales sa le plantez dupa 15 octombrie, o parte din ele, iar cealalta in primavara, in jur de 20 aprilie. Ca distante am folosit 2 metri intre randuri si 1,5 m intre plante.

De asemenea, se recomanda ca gropile sa fie realizate cu 2-3 saptamani inainte de plantare. Totodata, inainte de a incepe aceasta operatiune, este important sa fertilizati gropile cu mranita veche de minim 3-5 ani. Marimea gropilor recomandata este de 30 cm adancime si 20 cm in diametru.

Ingrijirea culturii de goji

Pentru primul an, in momentul in care planta ajunge la o inaltime de 60-80 de cm se va taia varful tulpinii principale pentru a stimula cresterea ramurilor. Nu se vor lasa mai mult de 3–4 ramuri sa se dezvolte. Dintre ramurile crescute se va alege o ramura ca tulpina principala pentru anul ce va urma.

In cel de-al doilea an, la ramura care s-a ales ca si tulpina principala se va elimina prin taiere varful la o distanta de 60- 80 cm fata de prima ramificatie. In acest fel vom stimula o noua ramificatie a arbustului. Aceste taieri ajuta ca sa dam o forma cat mai optima in dezvolaterea si cresterea plantei.

In ceea ce priveste valorificarea fructelor de goji, Claudiu Mihis sustine ca productiile viitoare vor putea fi vandute chiar companiei care i-a livrat materialul saditor. „Voi putea sa vand productia direct la firma, cu un pret de 7 euro pe kilogram. Cantitati mici am mai vandut la prieteni, cu un pret de 50 lei pe kilogram. Lumea incepe sa afle tot mai mult de aceasta planta. Ca productie, se poate obtine circa 1,5 – 2 kg de fructe pe planta, daca avem parte si de un an bun”, ne-a mai spus cultivatorul.

Cultura de goji ramane una deosebit de interesanta pentru fermierii romani, mai ales pentru cei care nu detin suprafete agricole foarte mari. Denumit si fructul longevitatii, goji sunt recunoscute pe plan mondial pentru continutul crescut de antioxidanti, precum si de vitamine A, B, fibre si betacaroten. Este contraindicat consumul de goji in cazul in care urmati un tratament pentru subţierea sângelui sau aveti disfunctii renale.

Share on Facebook
Print Friendly