Idei de afaceri: Topinamburul, cultura care le poate aduce micilor fermieri 30.000 euro pe hectar

Facebook
Twitter

Topinamburul, sau popular spus „napul-porcesc”, este o cultura care se bucura de o atentie tot mai mare din partea fermierilor cu suprafete mici. Nu e de mirare, in conditiile in care aceasta planta este in general una rezistenta la seceta, avand de asemenea o rata de profitabilitate foarte buna. La o investitie de circa 7.000 lei pentru infiintarea unui hectar, un agricultor iscusit are sanse mari sa obtina un venit de aproape 140.000 lei.

Un exemplu in acest sens este Florian Filip (30 ani), din Buzau, care a inceput sa cultive topinambur, acum 10 ani, pe o suprafata relativ redusa, de circa 1.000 mp. Dupa ce a observat ca nu poate satisface cererea existenta in piata, cultivatorul a decis la scurt timp sa isi mareasca suprafata plantata, avand in prezent 4.000 de mp cu nap-porcesc.

„Acum circa 10 ani am vazut in curtea bunicii mele aceasta planta, intr-un capat al gradinii. Am inceput sa experimentez si in scurt timp am infiintat 1.000 de mp. La recolta am avut niste tuberculi mari si frumosi, asta in conditiile in care nu am facut decat sa irig si sa am putina grija de plante. Am fost surprins sa constat ca la vanzare mi se solicitau cantitati mult mai mari decat aveam. De aceea, am luat decizia si sa ma extind, iar in prezent am 4.000 mp”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Florian Filip.

Cei care doresc sa infiinteze o asemenea cultura este bine sa cunoasca faptul ca topinamburul se adapteaza bine pe o varietate mare de soluri, singura conditie majora fiind ca acestea sa fie bine drenate. In ceea ce privese perioada optima de plantare, aceasta este la inceputul primaverii (februarie – aprilie).

„Pregatirea terenului consta in efectuarea a cel putin 2 prasile, pentru a ne asigura ca avem un teren afanat. Dupa aceea, din punct de vedere al densitatii de plantare, eu i-am pus la 30 cm intre plante si la 70 cm intre randuri, asta ca sa se poata intra si cu un utilaj mecanizat. Deoarece se planteaza asemanator precum cartofii, cuiburile ar trebui sa aiba o adancime cam de 10-12 cm”, explica Florian Filip.

Un aspect important pentru cultura de topinambur il reprezinta irigarea. Desi este o planta rezistenta la seceta, napul-porcesc are nevoie de apa pentru ca tuberculii sa creasca armonios. „Nu trebuie udate mereu, insa la doua saptamani ar fi indicat, mai ales daca nu sunt precipitatii in perioada respectiva. Altfel, tuberculii raman mici”, ne-a mai spus cultivatorul din Buzau.

Pentru a infiinta un hectar cu topinambur, un cultivator are nevoie de circa 1.000 kg de tuberculi. Acest lucru inseamna ca pentru plantare, un fermier va plati aproximativ 4.000 lei, pentru materialul saditor. De asemenea, pentru lucrarile de infiintare a culturii si de ingrijire a ei, un fermier ar trebui sa mai dispuna de circa 3.000 lei.

topinambur

Productia de topinambur poate atinge frecvent 35 de tone la hectar, ceea ce inseamna ca un fermier poate avea venituri de circa 140.000 lei, in conditiile in care kilogramul de nap-porcesc se vinde cu 4-5 lei.

„Eu, la 1.000 mp, am reusit sa am o productie de 3.500 kg, prin urmare la 1 hectar se pot obtine cel putin 35 de tone. Pentru consum vand tuberculii cu 5 lei, insa pentru cantitati mari pretul se negociaza”, ne-a mai spus Florian Filip.

Deoarece tuberculii de topinambur se deshidrateaza repede, conservarea lor pe o durata mai mare de timp ridica probleme. Una dintre solutii este pastrarea lor in sol si recoltarea lor pe masura ce sunt consumati. „Eu i-am dislocat cu un plug, apoi recoltarea a fost pur si simplu manuala. I-am depus in niste saci si i-am depozitat intr-o magazie, la temperaturi scazute”, ne-a declarat cultivatorul buzoian.

„Am comenzi tot mai mari si sincer imi doresc sa intru si pe piata supermarketurilor, precum si in cateva mici magazine de cartier din Buzau”, ne-a mai spus Florian Filip despre planurile sale.

Napul porcesc este apreciat pentru gustul sau caracteristic, dulce, care se aseamana anghinarei, pentru continutul bogat in minerale (Ca, Mg, K, P), vitamine (Beta-caroten, thiamina, lactoflavina, niacina, biotina, acid ascorbic), proteine (lizina, arginina, histidina, cistina, triptofan, acid aspartic), agenti specifici (cholina, betaina, saponina, quercimetrina) si enzime (inulinaza, proteinaze, invertaze, fosforilaze si fenolaze). De-a lungul timpului, napul porcesc a fost folosit cu succes in tratarea unui mare numar de afectiuni, de la diabet, raceli, ateroscleroza, cancer de colo, colesterol, la candidoza digestiva, constipatie, lipsa de calciu sau obezitate.

FOTO: wikiwand.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE