Idei de afaceri: Cum a lasat un argesean munca din strainatate pentru a-si infiinta o cultura de mur

Facebook
Twitter

Dupa ce a lucrat mai multi ani in strainatate, tot in domeniul agricol, Alin Budescu, din localitatea Tigveni, judetul Arges, s-a hotarat sa revina in tara, pentru a-si infiinta propria sa livada. Nu a stat prea mult pe ganduri si a ales murul, mai ales in conditiile in care capatase deja o experienta peste hotare. In urma cu 4 ani, fermierul in varsta de 37 de ani, a plantat 1,2 hectare de mur din soiurile Thornfree si Loch Ness (Navaho Sommerlong).

„Am fost plecat o perioada de timp la munca in strainatate, in Anglia mai exact. Am nimerit la mure, lucram la plantari, legare, recoltare, orice aproape. Dupa ce am plecat de acolo, am luat in buzunar 6 fire cu dorinta de a incerca si eu acasa. Din cele 6 fire puse in pamant, in primul an am reusit sa scot 20 de fire, iar in al doilea an circa 100. Asa, am ajuns in al patrulea an sa ajung la 2.000 de fire. Avem 6.000 mp cu Loch Ness, iar restul cu soiul Thornfree”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Alin Budescu.

Cultivatorul argesean spune ca fructele din soiul Loch Ness (Navaho Sommerlong) sunt ferme, de un negru puternic si lucioase, avand de asemenea o rezistenta destul de mare din punct de vedere al perisabilitatii.

„Rezista cam 3-4 zile, fara sa fie tinute la rece. De asemenea, nu are samburi ca alte soiuri. O alta caracteristica importanta a lor este cresterea erecta, dreapta, ceea ce inseamna ca nu vei avea atat de mult de munca precum la alte soiuri. Si, din cate am observat, are si o rezistenta destul de mare la ger”, ne-a mai spus cultivatorul. Dupa anul doi de la plantare, soiul Loch Ness (Navaho Sommerlong), poate oferi o productie de circa 10-14 tone la hectar, afirma cultivatorul argesean.

Cei care isi doresc sa infiinteze o cultura de mur este important sa se asigure ca detin un teren propice dezvoltarii acestei plante. Desi murul are o versatilitate destul de mare, cele mai bune soluri pentru aceasta cultura sunt cele neutre, care au o umiditate constanta, cu un pH de cel putin 4,5 – 5.

„Infiintarea unei culturi se poate face si toamna, cand ele se opresc din vegetatie si pana sa dea inghetul. E important ca solul sa nu fie inghetat. In primavara, de asemenea putem planta, dupa ce se dezgheata solul si pana in luna mai. Ca lucrari principale pentru plantare avem aratul, discuitul si bilonarea, iar apoi punerea foliei de mulcire. De asemenea, eu am am iarba, ca un gazon, printre randuri, pentru a nu fi nevoiti sa dam mereu cu freza si sa nu ne innamolim cand vremea e ploioasa. La plantare este foarte important sa nu ingropam planta mai mult de mugul de inradacinare”, ne-a explicat Alin Budescu.

Schema de plantare recomandata de fermierul din Arges este de 1,5 metri intre plante si 2,5 metri intre randuri pentru soiul Thornfree si 1,2 m pe rand si 2,5 metri intre randuri, pentru soiul Loch Ness.

„Datorita cresterii puternice, soiul Thornfree are nevoie de mai mult spatiu, de aceea am lasat 1,5 m pe rand. In schimb, pentru Loch Ness, datorita cresterii sale drepte, mai ales ca nu face mai mult de 3 lastari pe planta, insa foarte vigurosi, am decis sa las 1,2 m intre plante.

Potrivit cultivatorului argesean, pentru infiintarea unui hectar de mur un fermier are nevoie de circa 2.200 de plante. Pretul butasilor de mur oscileaza pe internet de la 9-10 lei pana la aproape 42 de lei/butas. La un calcul simplu observam ca un fermier are nevoie de cel putin 22.000 lei pentru materialul saditor necesar unui hectar. La aceasta suma se adauga alte costuri cu folia, spalierii si sitemul de irigare.

„Din punct de vedere al lucrarilor de ingrijire, acestea nu sunt multe. Toamna trebuie inlaturati lastarii care au rodit, iar primavara trebuie scurtate plantele la 1,50 sau 1,70 m, in functie de cum vrea fiecare. Lastarii laterali se taie la 40 – 50 cm maxim fata de lastarul principal de crestere”, ne-a mai spus cultivatorul.

Pentru a avea o desfacere cat mai buna, Alin Budescu spune ca majoritatea celor care cumpara angro au nevoie de cantitati de peste 300 de kilograme. „Pretul poate sa fie si de 6 lei, dar eu in general am reusit sa vand cu 10 lei. Soiul Loch Ness nu l-am dat sub 10 lei/kg. La Ramnicu Valcea avem o fabrica de dulceturi unde se ofera 4 lei/kg, insa nu se uita la fruct, il ia vrac”, ne-a mai spus Alin Budescu.

In viitor, cultivatorul argesean isi doreste sa realizeze o camera frigorifica, pentru a-si depozita fructele pe timpul verii si toamnei, urmand sa le puna la vanzare iarna.

Pentru a avea o productie buna de mure, fermierul trebuie de asemenea sa previna si sa combata atunci cand este cazul daunatorii sau bolile care pot aparea la acesta plantatie. Printre cele mai frecvente boli la mur sunt rugina, patarea alba si putregaiul cenusiu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE