goji

Cum să înființezi o plantație de goji certificată bio. Sfaturi practice de la un cultivator

Facebook
Twitter

Bucureșteanul Adrian Nicolae este unul dintre tinerii antreprenori care a mizat pe agricultură, înființând în satul bunicilor din comuna Augustin, județul Brașov, prima plantație de goji certificată bio din România, și care a ajutat la crearea unei comunități a celor interesați de culturile de goji, pasul următor fiind sprijinirea înființării unei asociații de profil, care să contribuie la omologarea soiului.

De la ideea de a înființa o plantație de goji și până în prezent, Adrian Nicolae a investit aproximativ 40.000 de euro, din care circa 1.100 de euro reprezintă costurile aferente parcurgerii procedurilor de certificare bio. Practic, pentru a obține certificarea ecologică, un fermier trebuie să se adreseze unui organism de certificare acreditat. Adrian Nicolae a ales o asemenea instituție din Germania, CERES HAPPURG GmbH, care efectuează analize de sol, pentru a determina conținutul de substanțe chimice.

În mod normal, perioada de conversie este de trei ani, perioadă în care solul să aibă timpul necesar pentru a se curăța de substanțele chimice folosite anterior. În cazul lui Adrian Nicolae, perioada s-a redus la zero, deoarece el a înființat plantația de goji pe un teren folosit înainte ca pășune. Însă, pentru aceasta, organismul de certificare a trebuit să efectueze teste suplimentare, care au costat circa 600 de euro.

„Costurile noastre cu înființarea plantației, certificarea bio, dezvoltarea și întreținerea pepinierei se ridică în acest moment la 40.000 de euro. Pentru certificarea ecologică și reducerea perioadei de conversie, cheltuielile se ridică la aproximativ 1.200 euro”, ne-a declarat Adrian Nicolae.

Plantația de goji: pași de urmat

Costurile legate de dreptul de exploatare a unui teren, fie prin cumpărare, fie prin arendare, cântăresc greu în bugetul necesar pentru înființarea unei plantații de goji. „Forma de deținere a terenului poate conta în calculul total al investiției. Spre exemplu, dacă trebuie achiziționat sau arendat, valoarea investiției crește. De asemenea, dacă terenul este situat într-o zonă ferită și lângă utilități, cheltuielile cu împrejmuirea, energia electrică, apa și chiar paza sunt reduse. Drumul de acces este un factor important, deoarece acesta trebuie să fie accesibil pe toată perioada anului”, spune Adrian Nicolae.

Totodată, pentru înființarea unei plantații de goji este necesară construirea unui gard rezistent de jur-împrejurul acesteia, astfel încât plantația să fie protejată și, dacă nu locuiți în apropiere, ca să o puteți supraveghea, ar fi bine să investiți în ridicarea unui adăpost pentru un paznic, deoarece nu puține sunt cazurile în care arbuștii de goji se „evaporă”. Bucureșteanul a cumpărat o rulotă în acest scop, pentru administratorul plantatiei, iar în viitor are în plan construirea unei cabane care să o înlocuiască și să ofere condiții mai bune. „În cazul în care este necesar un gard, acesta va trebui să fie suficient de mare pentru animale sălbatice și eventuali vizitatori. În cazul nostru, am folosit un gard de 1,5 m înălțime și două rânduri de sârmă înghimpată, iar pe viitor ne gândim la un gard electric pentru animalele sălbatice”, arată cultivatorul de goji.

Chiar dacă goji este o plantă rezistentă la secetă și preferă solurile cu un grad moderat de umiditate a solului, este importantă asigurarea unei surse de apă. Pentru cei care au terenul lângă un râu sau pârâu, este relativ simplu să ude plantația, folosind un sistem prin picurare.

Pentru ceilalți, vor fi costuri suplimentare, dacă trebuie să sape un puț sau să aducă apa de la distanță. „Localizarea terenului lângă o sursă de apă poate reduce costurile cu irigarea terenului. Captarea se poate face în butoaie din plastic de 1.000 de litri și utilizarea unui sistem de irigare prin picurare”, recomandă Adrian Nicolae.

Plantația de goji: pregătirea terenului și achiziția plantelor

Investiția necesară pentru a înființa un hectar de plantație de goji se ridică la aproximativ 10-15.000 de euro, sumă care acoperă achiziția arbuștilor, pregătirea terenului și plantarea propriu-zisă. La un hectar sunt necesari circa 3.000-3.500 de arbuști.

Distanța de plantare depinde de sistemul de cultură dorit, respectiv intensiv sau semi-intensiv. În cazul culturii intensive de goji, distanța de plantare între plante pe rând este de 1,5 m și de 2 m între rânduri. În cazul culturii semi-intensive de goji, distanța recomandată între plante pe rând este de 2 m și 2,5 m distanță între rânduri.

Plantarea se face ținând cont și  de echipamentele deținute și felul lucrărilor ce urmează a fi efectuate. Spre exemplu, dacă dețineți un tractor și vreți să efectuați lucrările mecanizat, atunci distanța între rânduri trebuie să fie suficient de mare pentru a permite trecerea utilajului. Totodată, trebuie să țineți cont și de faptul că, în cazul plantației bio, nu se pot efectua prașile, ci doar cosiri.

„Unul din angajamentele luate pentru menținerea statutului de cultură bio este ca între rândurile plantelor și, de altfel, pe întreaga suprafață, să existe trifoi, lucernă sau alte culturi aprobate de cei ce au certificat cultura. Pentru o cultură sănătoasă și fără probleme se acordă o mare atenție achiziționării de material săditor de la producători autorizați și cu experiență în acest domeniu, care pot să ofere informații și eventuale garanții, care să ajute la administrarea unei plantații de goji”, spune Adrian Nicolae.

În plus, trebuie ales cu atenție furnizorul de butași. Prețurile foarte mici pot ascunde un producător care face butași în grădină din spatele casei, iar aceștia s-ar putea să nu aibă productivitatea scontată. În schimb, dacă se investește de la bun început în plante de calitate, în timp, cultura poate fi extinsă relativ ieftin, deoarece o asemenea plantație cu arbuști de goji roditori și de bună calitate poate forma baza genetică pentru butășire și înmulțirea acestora. Practic, se urmăresc plantele și se aleg cele mai productive, care se înmulțesc prin butășire.

Perioada optimă de plantare este toamna sau  primăvara devreme.

„Dacă se poate planta toamna, este chiar mai bine deoarece planta va intra în vegetație primăvara, direct în teren, mult mai devreme decât am reuși noi să plantăm în sezonul de plantare din primăvară, și va câștiga timp în dezvoltare”, recomandă Adrian Nicolae, proprietarul primei plantații de goji certificată bio din România.

Un alt pas important în vederea realizării unei plantații de goji îl reprezintă întreținerea culturii pe întreg parcursul anului, mai ales că plantațiile tinere de goji au nevoie de o atenție sporită. Astfel, cultura trebuie curățată de buruieni și de lăstarii neproductivi, care cresc de la rădăcina arbuștilor. Primăvara devreme și toamna târziu, pomii vor fi stropiți cu substanțe pe bază de cupru pentru a întări planta în lupta cu eventuali dăunători. Adrian Nicolae a testat cu succes pe propria plantație de goji în suprafață de două hectare produsul Scudo, aprobat în cultura bio.

În timpul verii și în perioada înfloririi, se poate stimula dezvoltarea plantelor prin stropiri foliare cu diverse substanțe, ca Trainer, alt produs certificat bio.

„Substanțele nutritive aplicate trebuie să respecte un plan de fertilizare realizat de specialiști pe baza testelor de sol realizate. Planul nostru de fertilizare a fost recomandat de către furnizorii noștri de fertilizanți, consultanță și accesorii de la Klastorf și este în concordanță cu cerințele unei culturi ecologice”, ne-a explicat Adrian Nicolae.

În funcție de varietate, goji începe să înflorească în mai și rodește din iunie până în octombrie-noiembrie. După ce începe să rodească, pe planta de goji vor exista atât flori, cât și boboci, fructe necoapte și fructe coapte. Specialiștii consultați de Adrian Nicolae i-au recomandat ca, în primul an de cultură, să se axeze mai mult pe formarea și dezvoltarea arbuștilor și nu pe fructificare. În general, profitul din vânzarea fructelor de goji se obține aproximativ din anul al treilea de cultură.

Fructele de goji nu sunt mai perisabile decât zmeura sau căpșunele, dar necesită atenție sporită la manevrare, deoarece fructul se poate oxida ușor. Un arbust de peste 4 ani de cultura poate produce 3-4 kg de fructe proaspete.

Un pas important în înființarea unei plantații de goji îl reprezintă identificarea potențialilor cumpărători, adică găsirea unei piețe de desfacere. În prezent, sunt importate fructe de goji din China, la un preț de circa 13 euro/kg, adică aproximativ 57 de lei, pentru marfa care vine în containere. Pe piața internă, această marfă ajunge la un preț cuprins între 60 și 120 de lei pe kilogram. Însă, în acest caz, vorbim de fructe uscate.

În schimb, fructul proaspăt are mult mai multe proprietăți, efectele asupra sănătății fiind înzecite, în comparație cu unul uscat. În plus, în China, normele privind folosirea substanțelor chimice în agricultură sunt mai puțin restrictive comparativ cu cele europene. Mai mult decât atât, fructele de goji din culturile certificate bio sunt „libere” de orice chimicale, ceea ce le sporește efectele benefice asupra organismului uman.

În acest context, nu e de mirare că producătorii români au primit oferte din străinătate. În Grecia sau Spania, producătorilor li se oferă peste 20 de euro pentru kilogramul de fructe proaspete de goji.

Așa cum menționam anterior, obținerea certificării ecologice poate contribui decisiv la găsirea de clienți, acesta reprezentând un pas important în înființarea unei culturi de goji. În acest scop, trebuie parcursă perioada de conversie de 3 ani. În cazul în care plantația este înființată în locul unei pășuni, spre exemplu, unde nu s-au folosit fertilizatori chimici, perioada de reconversie se poate reduce la zero.

Costul pentru obținerea certificării bio este de circa 500-600 de euro. Banii acoperă și testele de laborator care atestă că terenul nu este poluat. În cazul în care se dorește scurtarea perioadei de conversie, se depune la firma de certificare o altă cerere și se vor efectua noi teste de sol, care costă tot circa 500 de euro.

„Certificarea bio a unei culturi se realizează într-o perioadă de 3 ani, numită perioadă de conversie, perioadă în care se apreciază că substanțele considerate a fi non eco vor dispărea din sol. În cazul în care pe terenul pe care ați realizat cultura nu au fost folosite în trecut substanțe neaprobate în cultura ecologică, perioada de conversie poate fi redusă. Pentru reducerea perioadei de conversie, se vor efectua teste suplimentare la costuri suplimentare, respectiv pot crește costurile cerificării bio cu peste 500 euro”, ne-a explicat Adrian Nicolae.

Dorința bucureșteanului care a înființat în satul bunicilor din Brașov prima cultură de goji certificată bio din România este de a crea și o asociație de profil, astfel încât fiecare cultivator din țară să poată lua legătura cu alți fermieri, să schimbe informații, să se sprijine reciproc și, atunci când vor începe recoltarea, să poată vinde marfa în comun, ceea ce le va da puteri mai mari de negociere cu clienții, fie procesatori, intermediari sau lanțuri de magazine. Uniți, cultivatorii de goji vor putea să obțină prețuri mai mari, deci își vor maximiza profiturile.

Mai mult decât atât, Adrian Nicolae încearcă să facă ceea ce statul sau institutele de cercetare din țară nu au reușit: să creeze o bază de date cu fermieri, cu problemele pe care le-au întâmpinat și rezultatele avute de aceștia, astfel încât, dacă oricare alt membru al comunității va ajunge într-o situație neplăcută, să se găsească soluții rapid. „M-a contactat un cultivator pentru că avea probleme cu un dăunător și l-am trimis la specialistul ce are grija de cultura noastra și o să îl sun să văd ce a făcut. Trebuie să colaborăm și să ne ajutăm, pentru că mâine poate fi oricare dintre noi în situația lui”, spune Adrian Nicolae.

Din păcate, această mentalitate constructivă pare că a dispărut, fiind înlocuită de fantasma CAP-urilor. Însă, așa cum demonstrează producători din Cooperativa Someșul Mic sau cei de la Curtici, fermierii au mai multă putere atunci când sunt uniți. Deocamdată, goji este o cultură tânără în România, dar comunitatea este foarte strânsă. Există în acest moment un forum înființat și gestionat de un alt producător, în care acesta încearcă să strângă laolaltă toți cultivatorii și toate informațiile referitoare la această plantă, problemele pe care le-au întâmpinat și rezultatele avute, un prim pas până la o formă administrativă de asociere: http://gojilandromania.eu/forum/portal.php.

Plantația de goji: omologarea soiului

Înființarea unei asociații a cultivatorilor de goji din România poate fi un prim pas pentru ca acest soi să fie introdus în Catalogul Oficial al soiurilor. „Faptul că în UE nu există încă un ghid cu privire la această plantă, ca să nu mai vorbesc de un catalog național, poate fi un impediment. Din discuțiile avute cu reprezentanți ai autorității ce se ocupă cu omologarea soiurilor, se pare că anul acesta vor fi demarate acțiunile de strângere a informațiilor și înregistrare a plantei goji. Sperăm să contribuim cu informații și mostre de arbuști de calitate, deoarece activitatea noastră este certificată de Inspecția Națională pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor, organismul de stat abilitat să inspecteze și să certifice producătorii, comercianții și soiurile de plante ce pot fi produse și comercializate în România”, spune Adrian Nicolae.

Pepiniera goji deținută de bucureștean este autorizată si se află încă în perioada de conversie la agricultura ecologică, urmând a fi certificată bio în curând. Pentru creșterea și dezvoltarea plantelor de goji au fost folosite doar substanțe nutritive aprobate în cultura eco, iar anul acesta a produs peste 35.000 de plante goji bio din soiul Ninxia NQ1. Producătorul oferă și consultanță, din propria experiență și din sfaturile primite, la rândul său, de la alți cultivatori de goji.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE