Soiurile de pomi fructiferi importați din Republica Moldova trebuie înregistrați în Catalogul Oficial al soiurilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producătorii din Republica Moldova care vor să exporte puieți de pomi fructiferi în România trebuie să înregistreze în prealabil soiurile în Catalogul Oficial al soiurilor de plante de cultură din România sau în catalogul unui stat membru UE.

Măsura este cuprinsă în Programul Tehnic elaborat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, împreună cu Ministerul Agriculturii din Republica Moldova. Documentul stabilește procedura de autorizare a furnizorilor de material de plantare fructifer din Republica Moldova pentru România, în vederea acordării suportului instituţional pentru stabilirea condiţiilor de introducere pe teritoriul României şi Uniunii Europene a materialului de plantare fructifer.

„Programul Tehnic este realizat în concordanţă cu prevederile Acordului între Ministerul Agriculturii si Alimentaţiei din România şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Prelucrătoare din Republica Moldova privind colaborarea economică şi tehnico-ştiinţifică, semnat la Bucureşti la 31 august 1999, aprobat prin HG 951/15 noiembrie 1999 şi intrat în vigoare la 10 aprilie 2000”, se arată într-un comunicat remis de MADR.

Programul Tehnic conţine o serie de condiţii pentru facilitarea plasării pe piaţa românească a materialului de plantare fructifer produs pe teritoriul Republicii Moldova.

„În principal, acest material trebuie să ofere aceleaşi garanţii în ceea ce priveşte obligaţiile furnizorului, identitatea, caracteristicile, aspectele fitosanitare, mediul de cultură, ambalajul, metodele de inspecţie în câmp, marcarea şi sigilarea, cu materialul de plantare fructifer produs pe teritoriul Uniunii Europene”, se precizează în documentul citat.

Soiurile ce vor fi exportate către România trebuie să fie înregistrate în Catalogul Oficial al soiurilor de plante de cultură din România sau în catalogul unui stat membru UE.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va delega inspectori oficiali din cadrul inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor, în vederea efectuării inspecțiilor oficiale în pepinierele unde se produce material de plantare fructifer destinat exportului în România.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE