Agricultura inteligentă: CAP-ul și profitul

Facebook
Twitter

În multe zone ale țării, amintirea muncii la „Colectivă” blochează orice încercare de asociere a micilor producători. În Ardeal însă cooperativele agricole devin parteneri ai supermarketurilor.

Agricultura inteligentă. În această situație se află și Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic, care reunește 16 producători din comunele Jucu și Apahida din județul Cluj, dintre care doar 10 fac livrări în prezent. Înființată în luna martie a anului trecut, asociația a livrat marfă în valoare de peste 60.000 de euro către un supermarket, în perioada august-decembrie 2013.

„Supermarketurile vor să intre pe lanțul scurt, producător-retailer. Înainte aduceau multă marfă din străinătate”, spune președintele Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, Sorin Bob.

Agricultura inteligentă. Ca urmare a forței câștigate prin asociere, fermierii din Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic au crescut suprafața cultivată, de la circa 30 de hectare în 2013, la aproximativ 70 în 2014, ceea ce le permite să livreze săptămânal 30 de tone de legume, în valoare de 30-40.000 de lei. Totodată, ca asociați, ardelenii au pus mână de la mână și au construit un centru de preluare și depozitare a mărfii, cu o capacitate de 80 de tone, unde legumele sunt ținute la rece înainte de ambalare și vânzare.

„Toată lumea vrea ca dintr-o mână de varză să își ia Mercedes, dar nu se poate. Trebuie să faci producție pe suprafețe mari, mecanizat. Dacă ai clienți, crești automat suprafața cultivată. Dar, ca să ai clienți, toate produsele trebuie să fie calitatea întâi, să arate bine, să nu fie lovite și să fie curate, ambalate frumos și, mai ales proaspete”, explică, simplu, rețeta succesului Sorin Bob.

Înainte de a livra către lanțul de magazine, producătorii au testat și varianta samsarilor, însă prețul oferit de aceștia era mai mic decât cel plătit de supermarket. Totodată, faptul că acționează concertat le permite legumicultorilor ardeleni să aibă o relație bună și cu furnizorii de inputuri.

„Cumpăr când îmi trebuie și plătesc în octombrie”, spune clujeanul, care deține 30 de hectare, din care doar șase sunt cultivate cu legume.

L-am întrebat pe Sorin Bob cum de se pot asocia fermierii în Ardeal, în vreme ce, în alte zone ale țării, mulți fermieri se tem de ideea de cooperativă.

„La noi cred că este altă mentalitate. Și la noi, dacă un producător nu livrează la timp, îi cer socoteală și culege varza la lumina farurilor de la mașină, numai că livreze, pentru că altfel rămâne cu marfa o lună”, mărturisește președintele Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic.

Agricultura inteligentă. În prezent, Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic livrează varză, țelină, ardei, morcovi, roșii și castraveți. Pentru a completa portofoliul, a încheiat un parteneriat cu o altă cooperativă din zonă, astfel că va începe să furnizeze și cartofi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE