Există exemple care arată că, în momentul de cotitură 1989, lucrurile au putut să o ia în direcţia bună. A fost nevoie, e drept, ca oamenii să privească altfel lucrurile. La ţară, colectivizarea însemnase pentru oameni tot ce putea fi mai rău. Fusese esenţa nocivităţii comuniste.
La Curtici, oamenii au avut altă abordare: au păstrat ce li s-a părut bun din toată povestea: ideea asocierii. Acum, CAP-ul de pe vremuri de la Curtici este o firmă cu cifră de afaceri anuală de 10 milioane de euro dezvoltând un model românesc de agricultură inteligentă. „Cooperativa” are astăzi angajaţi plătiţi cu echivalentul a câteva mii de euro lunar, în sezonul agricol.
În 1990, locuitorii oraşului Curtici care aveau pamânt în CAP-ul denumit Lumea Nouă au ezitat sa ia exemplul distructiv din restul țării. Au pastrat asociația şi au dezvoltat-o pe principii economice moderne.
„Oamenii s-au unit în jurul meu și au spus: nu este nevoie să spargem și să ducem câte o cărămidă acasă fiecare, ci este momentul să ținem de ceea ce avem, de ceea ce s-a construit până în momentul acela, pentru că tot ce era, era tot din banii lor” a explicat pentru digi24.ro, Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici.
Combinatul Agroindustrial Curtici venituri substanțiale din cultivarea terenurilor, creșterea animalelor și comercializarea unor produse agroalimentare
„Asta a fost ideea atunci când i-am spus Combinatul Agroindustrial. Deci un combinat înseamnă aproximativ să nu fie o societate unitară, ci să ai de toate. S-a dovedit pe parcursul anilor, cu cât activitatea este mai complexă cu atât o duci mai bine”, spune Dimitrie Muscă, în cadrul interviului.
Un singur lucru au păstrat neschimbat. Strategia vechiului CAP de atragere a specialiștilor tineri din alte zone ale țării. Aceștia primesc o locuință de serviciu și un loc de muncă bine plătit.
„Am venit să studiez la Universitatea de științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, de loc sunt din Harghita, Toplița și… de anul trecut lucrez la Curtici”, a declarat șeful de fermă Iulian Frățilă.
„Există posibilitatea să câștige un mecanizator peste 2.000 de euro într-o lună, dar ăștia sunt oameni cu totul şi cu totul deosebiți, cu vechime mare aici”, spune inginerul mecanic Teodor Țigan.
Combinatul Agroindustrial Curtici – modelul românesc de agricultură inteligentă
În prezent, combinatul lucrează peste 7.500 de hectare de teren agricol. Proprietarii primesc anual cele mai mari cote de produse din România – 1.500 de kg de cereale pentru fiecare hectar de teren din asociație. Producțiile mari obținute se datorează în mare măsură și utilajelor moderne cu care este lucrat pământul, dar și oamenilor care le conduc. Locul „tractoriștilor” de la colectiv a fost luat de „mecanizatori”, iar aceștia câștigau în 2013, în România, cât un director al unei sucursale bancare.
În campanie, în special în campaniile de recoltare, un mecanizator poate să câștige și până la 9.000 de lei, fără nici o problemă. Se lucrează de dimineața până seara, de luni până duminică, la foc continuu.
Investiţii în creșterea animalelor la Combinatul Agroindustrial Curtici
Alături de cereale și produse agricole, la Curtici s-a investit foarte mult și în creșterea animalelor. Carnea și laptele obținute în fermele proprii sunt prelucrate în fabricile combinatului și ajung la consumatori printr-o rețea proprie de magazine. Datorită tehnicii moderne, toată afacerea – din câmp până în magazin – poate fi văzută în timp real chiar din biroul directorului.
Combinatul Agroindustrial Curtici are 35.000 de porci, care aduc zilnic un venit din vânzările de carne de 40.000 de euro
Ferma de vaci reprezintă un alt proiect câştigat de Combinatul Agroindustrial Curtici. Aceasta este condusă de un inginer de 30 de ani venit tocmai din Harghita.
Combinatul de la Curtici nu a avut probleme cu aflatoxina, fapt confirmat și de laboratorul propriu în care s-au investit din 2010 peste patru milioane de euro și care verifică toate produsele: atât cele vegetale, cât și cele animale.
Chiar și în vreme de criză, datorită managementului bun și muncii dedicate a angajaților Combinatul Agroindustrial Curtici a avut o cifră de afaceri estimată la 10 milioane de euro pe an. Societatea a avut un profit de 5 milioane de euro în 2012, din care cea mai mare parte va fi reinvestită în utilaje și tehnologie.
Poveste de succes – model românesc de agricultură inteligentă
În 25 de ani, fostul CAP a ajuns o afacere de succes. Lucrează 7.500 de hectare, față de 2.200 înainte de Revoluție. A păstrat ferma de vite, dar acum are și 24.000 de porci. Asociații primesc o cotă de 1.500 kg de cereale la hectar, față de 900 în trecut. Combinatul Agroindustrial Curtici vinde produsele proprii în 35 de magazine din trei județe.
Exemplul de la Curtici este unul dintre puținele realizari în agricultura postdecembristă, o reușită care s-a bizuit înainte de toate pe oameni, nu pe ajutoare de stat.