Fermierii cu vechime isi indreapta atentia tot mai des catre cultura de goji, fructele acestei plante bucurandu-se de o cerere tot mai mare mai ales la export. Cu o experienta deja dovedita in agricultura, doi tineri entuziasti, Andrei Iosif si Marina Anton, din Bucuresti, au ales sa infiinteze anul trecut, in sistem ecologic, o plantatie de goji de circa 2,5 hectare, in comuna Frumusani, judetul Calarasi.
„In agricultura noi am inceput cu o cultura de trandafiri pentru dulceata. Am luat legatura cu specialistii din Bulgaria si am reusit sa dezvoltam aceasta cultura si chiar sa avem cateva produse, inclusiv dulceata, si sirop din trandafiri. Alaturi de prietena mea, care si ea se ocupa de agricultura si administreaza circa 30 de hectare de meri si 16 hectare de prune, ne-am gandit sa abordam o alta plantatie de nisa, mai exact goji. M-am documentat si asa am ajuns la domnul Adrian Nicolae, de la Goji Bio Brasov, singura pepiniera ce poate furniza material saditor de Goji certificat Bio, care ne-a ajutat de la A la Z in infiintarea culturii si care va fi alaturi de noi pe toata durata acesteia, oferindu-ne consultanta specializata . Anul trecut am plantat, prin urmare in aceasta toamna vom incepe sa vedem rezultate ”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Andrei Iosif.
In aceasta primavara, cei doi tineri au in plan deschiderea unui centru de colectare pentru fructele de Goji in vederea prelucrarii productiei proprii precum si a celor interesati de a valorifica productia de Goji prin centrul acestora. „Am inceput deja o colaborare cu cei de la Goji Bio Brasov, pentru a ne pune la dispozitie o baza de date cu toti cultivatorii de goji care au cumparat de la acestia plante Goji, iar astfel o sa avem certitudinea ca toate fructele achizitionate sunt de calitate. In prezent detinem 2 depozite frigorifice, unul in Buzau si unul in Frumusani. Cel din Frumusani este si depozit cu atmosfera controlata. Este alcatuit din 16 celule de cate 50 m patrati fiecare si functioneaza ca un fel de vid. Odata ce se introduc fructele se pot lasa acolo intre 10-12 luni fara sa isi piarda proprietatile. Pe goji inca nu au fost testate. Asta facem in prezent, sa vedem daca le putem pastra macar 2-3 saptamani, cat timp colectam o cantitate mai mare. Datorita faptului ca dispunem deja de cele doua depozite, avem incredere ca centrul nostru de colectare al fructelor de Goji, va fi cel mai mare din Romania sau chiar din regiune si speram ca vom colabora cu toti cultivatorii de Goji din tara. Goji este un fruct destul de pretentios, il poti vinde fresh 3-4 zile, valorifica in suc, fructe uscate etc. Are o perisabilitate mare”, ne-a mai spus tanarul fermier.
In ceea ce priveste valorificarea, Andrei Iosif colaboreaza deja cu o serie de supermarketuri, fiind in discutii si cu un lant de hipermarketuri.
„Cerere in Romania exista de fructe proaspete, de asemenea o sa incercam sa venim si cu niste produse finite, dulceturi/sucuri naturale de exemplu. Si in Europa cererea de goji e una destul de importanta, avand in vedere ca importul din China a fost restrictionat, din cauza atmosferei poluate de acolo”, afirma tanarul agricultor.
Cei care doresc sa infiinteze o cultura de goji este important sa fie atenti la detaliile tehnice de plantare. Iata o serie de recomandari importante pe care Andrei Iosif le transmite fermierilor.
„In primul rand, la pregatirea terenului, este bine sa aplicam cel putin 2 discuiri si un arat, astfel incat sa ne asiguram ca avem un sol aerisit. Apoi, la infiintarea culturii, fiecarei plante va trebui sa-i fasonam radacina,pentru a permite cresterea unor radacini noi. Si mocirlirea este o etapa importanta, aici putem folosi chiar o substanta de inradacinare. Noi, lucrand bio, am mers pe ceaiul de salcie, care ajuta foarte mult prinderea. In functie de temperaturi, ca perioade optime de plantare, noi recomandam din octombrie, jumatatea lunii sa spunem, pana spre sfarsitul lunii noiembrie sau primavara”, ne-a explicat Andrei Iosif.
Distanta de plantare utilizata in cultura de goji de cei doi tineri a fost de 2 metri intre randuri si de circa 1,5 metri intre plante. Din punct de vedere al ingrijirii, este important ca fermierii sa realizeze prima taiere la inceput de primavara, la circa 40 – 60 cm. Recoltarea se face manual, productia de putand ajunge la o planta matura la circa 3-4 kilograme.
Pentru viitorul apropiat, odata cu modificarile celor de la AFIR, privind utilizarea fondurilor europene pentru culturile de Goji, cei doi tineri sunt interesati sa acceseze fonduri nerambursabile pentru modernizarea si extinderea plantatiei de goji. Goji Bio Brasov va putea sa le puna la dispozitie consultantul pentru realizarea proiectului precum si material saditor certificat de Goji.
Cultura de goji ramane una deosebit de interesanta pentru fermierii romani, mai ales pentru cei care nu detin suprafete agricole foarte mari. Denumit si fructul longevitatii, goji sunt recunoscute pe plan mondial pentru continutul crescut de antioxidanti, precum si de vitamine A, B, fibre si betacaroten. Este contraindicat consumul de goji in cazul in care urmati un tratament pentru subţierea sângelui sau aveti disfunctii renale.