Cum vrea Guvernul sa rezolve problema fortei de munca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul a aprobat procedura de constituire si functionare a centrelor comunitare de invatare permanenta, institutii care vor contribui la imbunatatirea continua a calificarii profesionale, potrivit cerintelor mediului de afaceri si in acord cu programele europene de educatie pe tot parcursul vietii. Toate etapele privind acreditarea, evaluarea periodica, organizarea si functionarea centrelor comunitare de invatare permanenta fac obiectul unei hotarari adoptate de Executiv.

Centrele pot fi infiintate ca institutii publice de subordonare locala sau ca activitati pe langa o institutie de subordonare locala finantata integral din bugetul local, cu conditia incadrarii in numarul maxim de posturi al unitatii administrativ teritoriale, aprobat prin buget.

Acestea pot fi finantate din venituri proprii ale autoritatilor locale, granturi sau alte tipuri de finantari interne si/sau externe, donatii, sponsorizari, taxe de participare, care sunt aprobate ca taxe speciale.

Centrele pot fi frecventate atat de copii, cat si de adulti, insa infiintarea lor are ca principala tinta incurajarea adultilor cu varste intre 25 si 64 de ani sa participe la activitati de invatare pe tot parcursul vietii, obiectivul fiind cresterea gradului de participare la astfel de activitati de la 1,5% cat este in prezent, la 10% in 2020.

Fiecare centru va acoperi minimum patru arii de competenta: management/coordonare, servicii educationale, utilizarea noilor tehnologii de informare si comunicare, administrativ-financiar.

Activitatea centrelor comunitare de invatare permanenta are in vedere:

– Facilitarea integrarii/reintegrarii membrilor comunitatii pe piata muncii;

– Cresterea sanselor de integrare socio-profesioala si de dezvoltare personala;

– Cresterea nivelului de educatie a membrilor comunitatilor;

– Identificarea periodica si satisfacerea nevoilor de educatie permanenta la nivelul comunitatii locale pentru toate categoriile: copii, tineret sau adulti;

Oferirea de informatii actualizate si complete referitoare la tipurile de servicii educationale formale si non-formale diponibile in comunitate;
Dezvoltarea si diversificarea serviciilor educationale si a competentelor sociale si profesionale.

Durata fiecarui program de formare este flexibila si se stabileste de coordonatorul activitatii si partenerii furnizori de educatie si formare.

Competentele profesionale dobandite vor fi certificate prin documente care sa ateste cunostintele, abilitatile, calificarile obtinute dupa urmarea acestor programe. In functie de durata si specificul activitatii, aceste documente pot fi adeverinte, atestate, certificate de calificare profesionala, certificate de competente si diplome.

Constituirea centrelor comunitare de invatare permanenta umareste o mai buna pregatire a fortei de munca, ceea ce contribuie la sprijinirea mediului de afaceri, precum si la cresterea accesului la educatie si formare profesionala pe tot parcursul vietii al tuturor oamenilor, indiferent de apartenenta sociala, etnica, de gen, de confesiune sau de zona rezidentiala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE