Legumicultorii din Colibasi si-au facut cooperativa: vor sa acceseze fonduri europene pentru o fabrica de procesare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O noua cooperativa a fost infiintata de curand in judetul Giurgiu, mai exact in comuna Colibasi, acolo unde legumicultorii au decis sa-si uneasca fortele pentru a-si putea vinde marfa la preturi mult mai bune. Planurile fermierilor din Colibasi sunt insa si mai mari: vor sa acceseze fonduri europene pentru o fabrica de procesare si vor sa isi vanda legumele in cadrul supermarketurilor.

„In zona noastra sunt circa 500 de legumicultori, care au aproape 400 de hectare de spatiu protejat. Cea mai mare problema este desfacerea pietei. De aceea, am decis sa infiintam cooperativa BioProd Colibasi. In prezent avem 6 membri, deoarece foarte multi tineri agricultori de la noi au accesat fonduri europene si sunt persoane juridice, ceea ce nu le-a dat dreptul, cel putin momentan, sa se inscrie in cooperativa. Am inteles, chiar de la ministrul Agriculturii, ca aceste probleme legislative se vor rezolva cat mai curand”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, primarul comunei Colibasi, Constantin Stoica.

Suprafata lucrata de cei 6 membri ai cooperativei BioProd Colibasi este de 7 hectare de legume, precum si de 40 de hectare de pepeni. „Ne-am propus ca intr-un an, doi, numarul membrilor sa ajunga la cateva sute”, ne-a mai spus primarul comunei.

Necesitatea de a se uni intr-o cooperativa a devenit tot mai acuta pentru fermierii din Colibasi, mai ales ca acestia sunt nevoiti sa isi vanda legumele catre samsari, la preturi cu care de-abia isi acopera costurile.

„Fermierii fac 70% din munca pentru legume si primesc 30% din pret. Altii fac restul de 30% pentru 70% din pret. La ora actuala in Romania nu exista piata de legume. Daca am vrea sa vindem organizat nu avem cum. Exista doar piata din Bucuresti, la Pucheni, dar daca vrei sa dai marfa cu factura nu prea cumpara nimeni de la tine. Fermierii se unesc pentru ca pur si simplu le-a ajuns cutitul la os, nu mai pot altfel. Tomatele de exemplu se vand la poarta fermei cu 2 lei/kg, iar la taraba ajung la 5 lei/kg”, explica primarul comunei.

„Daca ne organizam intr-o cooperativa suntem mult mai puternici, avem capacitatea sa ne negociem pretul si, poate cel mai important, putem sustine si livrari catre supermarketuri, acolo unde ai nevoie de cantitati.”, ne-a mai spus Constantin Stoica.

Proiectele pe care membrii coperativei din Colibasi vor sa le demareze sunt: realizarea unui depozit, infiintarea unei sere de produs rasaduri, precum si construirea unei fabrici de procesare, sortare si ambalare.

„In cadrul cooperativei dorim sa facem in prima faza un depozit de 1.000 mp, cu finantare pe credit. Apoi, in sesiunea din acest an dorim sa depunem pe masura 4.1 un proiect integrat, o sera de produs rasaduri, o mici fabrica de procesare si un depozit de sortare si ambalare”, ne-a explicat primarul comunei.

Membrii cooperativei urmeaza in perioada urmatoare sa puna la punct si identitatea vizuala pe baza careia vor fi vandute legumele din Colibasi.

Ce facilitatii fiscale au fermierii dintr-o cooperativa

Cooperativele agricole ce proceseaza produsele agricole sunt scutite la plata impozitului pe profit in primii 5 ani de activitate. De asemenea, cateva tipuri de cooperative agricole ce au ca obiect de activitate achizitii si vanzari, de procesare a produselor agricole, manufacturiere si de mica industrie in agricultura si de procesare primesc scutire de impozit pe profit cand au o cifra de afaceri mai mica de 2 milioane euro, pentru primii 5 ani de activitate.

Membrii cooperativei, daca sunt microintreprindere, primesc scutire de la plata impozitului pe venit, respectiv persoanele fizice sau persoanele fizice autorizate sunt scutite la plata impozitului pe venit pentru productia valorificata catre cooperativa agricola.

In cazul cooperativelor microintreprinderi, acestea sunt scutite la plata impozitului pe venit, insa achita impozit pe profit (legiuitorul nu s-a exprimat foarte clar din punct de vedere fiscal, ori este scutita de impozit ori sunt platitori de impozit pe profit – o forma de taxare o exclude pe cealalta).

O alta facilitate este scutirea la impozitul pe proprietate pentru bunurile imobile ale membrilor cooperatori folosite pentru realizarea unei productii ce va fi valorificata prin cooperativa.

Inca o facilitate este scutirea la impozitul pe venitul din arenda primit de persoanele fizice ce sunt membri fondatori ai unei cooperative aferent terenurilor pe care l-au dat in arenda la cooperativa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE