FOTO Solarii ingropate in zapada, in luna aprilie. Legumicultor: „rosiile, cat o nuca, au inceput sa cada”

Facebook
Twitter

Stimulati de programul guvernamental prin care pot obtine 3.000 euro pentru 1.000 mp, legumicultorii din mai toate judetele tarii s-au grabit sa planteze tomate in extrasezon, insa, din nefericire, vremea extrem de rece, cu ploi si ninsori, le-a dat planurile peste cap.

De exemplu, in comuna Vidra, un important bazin legumicol al tarii, tomatele de dimensiunea unei nuci, din solarii, au inceput sa cada din cauza frigului.

„Suntem foarte afectati de aceasta racire brusca a temperaturii. Tomatele sufera foarte tare, de asemenea vinetele si ardeii care au fost plantati. Atat la mine cat si la vecini, rosiile, mai exact gogonelele, care sunt de dimensiunea unei nuci acum, pur si simplu au inceput sa se desprinda din codita si sa cada din cauza putregaiului, care se dezvolta pe fondul frigului si a umezelii. De asemenea, si la vinete sunt probleme destul de mari, in sensul ca radacina acestora putrezeste din cauza temperaturilor scazute”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, legumicultorul Gheorghe Cernicenco, care cultiva in comuna Vidra pe circa 2.500 mp de spatiu protejat.

Chiar daca dispune de un sistem de incalzire improvizat pe baza de lemne, legumicultorul din Vidra nu reuseste decat sa ridice temperatura din solar cu cateva grade.

„Pierderile vor fi foarte mari, fara indoiala costul de productie al legumelor s-a dublat. Am mai avut ninsori si temperaturi asa scazute in martie, insa nu la sfarsitul lui aprilie, acum cand toate legumele erau plantate. Pot spune ca circa 90% dintre legumicultori au plantat devreme, mai ales datorita programului guvernamentul”, ne-a mai spus Gheorghe Cernicenco, care la randul sau s-a inscris in programul de sustinere a tomatelor romanesti.

Potrivit datelor MADR, pana la jumatatea lunii aprilie, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au fost primite circa 7.000 de solicitari de inscriere in programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii.

Acestea solicitari provin din toate judetele tarii, cele mai multe solicitari fiind din Olt, Giurgiu, Galati, Dolj, Buzau si Teleorman, conform datelor Ministerului Agriculturii.

18010682_814244472072964_2527259175315322860_n

Alexandru Alexa‎, judetul Vaslui

Pe langa legumicultori, numerosi fermieri din intreaga tara si-au exprimat ingrijorarea cu privire la culturile agricole, mai ales in urma ninsorilor care s-au depus in aproape toata tara.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca urmareste „cu ingrijorare” fenomenele meteo din ultimele zile, insa precizeaza ca este momentan prematur sa se realizeze estimari in ceea ce priveste pagubele produse culturilor agricole din cauza temperaturilor scazute.

„Urmarim cu ingrijorare si preocupare fenomenele meteo din ultimele zile. Ne bucura faptul ca ploile au cuprins toata tara pentru ca solul si plantele au nevoie de apa, dar ne intristeaza aceste fenomene extreme. Urmarim evolutia si pe urma vom face determinari in camp si vedem gradul de afectare. Este prematur sa facem estimari pe productii. Abia dupa ce vor trece aceste fenomene se iau probe din teren, se analizeaza, se vede gradul de afectare si efectul la nivelul tarii. Din pacate, agricultorii tarii romanesti intotdeauna lucreaza sub zodia riscurilor”, a spus Petre Daea, potrivit Agerpres.

bacau

Judetul Bacau

Ce spune prognoza agrometeorologica 21 – 27 aprilie

Potrivit ANM, perioada 21 – 27 aprilie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai rece decat in mod obisnuit, in toate regiunile.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre -5…15°C, in majoritatea zonelor de cultura, abaterile termice negative fiind de 1…13°C.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 1…19°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -10…10°C, pe aproape intreg teritoriul agricol, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde vor fi conditii de producere a brumei si inghetului la suprafata solului.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 4…15°C, indeosebi in zonele de campie, in general optima parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent, precum si continuarii semanaturilor de primavara.

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploaie in aproape toate regiunile agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) local in nordul, centrul si nord-estul tarii, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, in zilele cele mai reci, datorita temperaturilor minime scazute din aer si sol, ritmurile vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura lent, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Starea de vegetatie a culturilor infiintate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.

La culturile prasitoare (porumb, floarea soarelui, sfecla de zahar, cartof) procesele de rasarire vor fi neuniforme si lente, indeosebi pe suprafetele cu deficite de apa in sol.

Cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate in perioada optima isi vor definitiva infratirea (80-100%), continuandu-se totodata alungirea paiului (10-100%).

Sub aspect fenologic, la cultura de rapita se vor inregistra alungirea tulpinii si butonizarea (10-100%), precum si aparitia inflorescentelor (10-60%) si inflorirea (10-50%).

Pomii fructiferi vor parcurge inflorirea si cresterea lastarilor/frunzelor in majoritatea plantatiilor, iar la speciile timpurii si extratimpurii de samburoase (cais, piersic, cires, visin, zarzar) se va semnala si cresterea rodului.

In majoritatea podgoriilor, la vita de vie va predomina inmugurirea, dezmugurirea si infrunzirea.

Sfecla de zahar din centrul tarii se va afla la germinare si rasarire (10-100%), iar la soiurile timpurii de cartof se vor semnala incoltirea si rasarirea, continuandu-se lucrarile de plantat.

Culturile de floarea-soarelui si porumb semanate pana la aceasta data vor parcurge primele faze de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea (10-30%).

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) vor fi sistate temporar in zilele cu precipitatii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE