Romania, pe primul loc in UE la suprafata cultivata si productia de floarea soarelui

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania s-a aflat pe primul loc in Uniunea Europeana, in 2016, la suprafata cultivata de floarea soarelui si porumb, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

„Romania, comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene in anul 2016, s-a clasat pe primul loc la floarea soarelui atat la suprafata cultivata cat si la productia realizata. De asemenea, la porumb boabe locul unu la suprafata cultivata si locul doi la productia realizata, dupa Franta”, se arata in comunicatul INS.

Totodata, tara noastra s-a clasat pe locul cinci la suprafata cultivata cu grau, dupa Franta, Germania, Polonia, Spania si la productia realizata, dupa Franta, Germania, Regatul Unit si Polonia.

La cartofi, Romania a fost pe locul trei la suprafata cultivata dupa Polonia, Germania si locul sapte la productia realizata, dupa Germania, Polonia, Franta, Olanda, Regatul Unit, Belgia.

Suprafata cultivata a scazut la cereale pentru boabe, sfecla de zahar, cartofi, legume si a crescut la leguminoase pentru boabe si plante uleioase.

Cereale pentru boabe

Suprafata cultivata cu cereale pentru boabe a scazut cu 1,5%, in timp ce productia a crescut cu 8,3% fata de anul precedent, datorita in principal cresterii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: porumb boabe (+16,3%), ovaz (+12,3%), orz si orzoaica (+7,5%), grau (+3,8%).

Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2016 reprezinta 46,4% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 39,2%.

La leguminoase pentru boabe, productia a crescut cu 30,3%, ca urmare a cresterii suprafetei cultivate cu (+31,1%), fata de anul precedent.

Plante uleioase

Productia a crescut cu 19,7%, datorita atat cresterii suprafatei cultivate (+6,9%), cat si a randamentelor la hectar.
Cresteri ale productiei s-au inregistrat la rapita (+45,4%) si floarea soarelui (+9,4%), iar la soia boabe s‐a mentinut la nivelul anului anterior.

Pentru sfecla de zahar, productia a scazut cu 7,2%, din cauza scaderii suprafetei cultivate (‐11,1%).

Productia de cartofi a crescut cu 2,4%, datorita cresterii randamentului la hectar (+2,9%) desi suprafata cultivata a scazut (‐0,5%), fata de anul precedent. Pentru legume, productia a fost mai mica cu 8,1%, determinata de scaderea suprafetelor cultivate (‐3,4%) si a randamentelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE