Ioan Fetea, ACA: Romania va pierde 15-25% din efectivul total de albine

Facebook
Twitter

Dupa un an apicol foarte slab, precum si dupa o iarna dificila, apicultorii se vor confrunta in acest an cu tot mai multe mortalitati, ceea ce inseamna, cel putin la nivel estimativ, ca Romania va pierde circa 15-25% din efectivul total de albine, a atras atentia Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

„Romania are in prezent un efectiv total de circa 1.400.000 de familii de albine. Preconizam ca va exista o pierdere de circa 15-25%. Dupa anul apicol dezastruos sunt in majoritatea judetelor mortatiltati de la 10 si pana la 40%. Exista mai multe cauze ale acestor mortalitati. Venim dintr-un an apicol compromis in proportie de aproape 60%, albinele au intrat fara rezerve in iarna, medicamentele, si ele nu prea au existat, iar pretul lor a crescut in farmacii, iar uneori chiar si greseli tehnologice, trebuie sa o recunoastem”, a declarat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

Potrivit acestuia, in prezent, un apicultor din Romania nu poate produce 1 kg de miere sub o valoare minima de 12-13 lei. „Speram foarte mult sa avem un rezultat pozitiv in ceea ce priveste proiectul legislativ care se afla la Parlament prin care vom putea trece pe eticheta borcanului cu miere daca aceea provine integral dintr-o tara sau este un amestec. Fireste, consumatorul va avea libertatea sa aleaga”, a mai precizat Fetea.

Romania produce anual circa 20.000-24.000 tone de miere, jumatatea fiind exportata. De asemenea, tara noastra importa anual intre 3.000 si 5.000 de tone de miere. In ceea ce priveste Europa, aceasta produce aproximativ 250.000 de tone, insa consuma 450.000 de tone de miere. Din acest motiv in fiecare an peste 200.000 de tone de miere sunt aduse din tari precum China sau America de Sud.

Revenind in Romania, tinerii apicultori care doresc sa acceseze fonduri europene vor avea posibilitatea incepand din acest an sa fie eligibili cu un numar mai mic de familii de albine.

„Dimensiunea minima a fermei mici va scade la 4.000 SO, ceea ce inseamna ca se mareste plaja celor care pot accesa fonduri europene. De la 153 de familii de albine, la circa 75-76”, a mai declarat Cati Dobre, reprezentanta AFIR, prezenta la conferinta de deschidere a Targului Apicol, editia de primavara.

Bucurestenii si nu numari au posibilitatea sa viziteze in acest sfarsit de saptamana Targul National al Mierii, un eveniment dedicat consumatorilor de produse apicole, care va reuni la actuala editie 114 apicultori din toate colturile tarii, acesta fiind organizat de catre Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), in perioada 31 martie – 2 aprilie 2017, pe Platforma Apicola Baneasa.

Expozantii prezenti vor etala o gama extrem de diversificata, de la diverse sortimente de miere si produse apicole obtinute direct din stupina pana la produse conditionate sau alte preparate derivate— suplimente nutritive, medicamente, cosmetice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE