Ministrul Agriculturii: vom reabilita sistemul de irigatii pentru 1,8 milioane de hectare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, i-a primit miercuri, 29 martie 2017, pe reprezentantii Consiliului de Afaceri Americano-Roman (AMRO). Astfel, ministrul Daea s-a intalnit cu top managementul mai multor companii cu activitate in domeniul agricol, alimentar si industrial pentru a identifica noi posibilitati de colaborare in domeniul realizarii investitiilor straine in Romania.

Intre aspectele discutate cu reprezentantii companiilor s-au numarat identificarea de posibilitati pentru fermierii romani in ce priveste cresterea suprafetelor cultivate cu plante pentru productia de biocombustibili (plante oleaginoase), imbunatatirea cailor navigabile privind transportul cerealelor pe Dunare si Marea Neagra, la costuri convenabile, optimizarea logisticii si deschiderea de noi piete pentru export.

De asemenea, un alt subiect abordat a vizat Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii din Romania, intrucat una dintre prioritatile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vizeaza reabilitarea a circa 1,8 milioane de hectare in urmatorii patru ani pentru infrastructura principala de irigatii. In acest context, ministrul Daea a explicat ca si infrastructura secundara va beneficia de modernizare, intrucat vor fi alocate fonduri europene din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, prin submasurile dedicate in acest sens.

In cadrul discutiilor cu reprezentantii companiilor, ministrul Petre Daea a prezentat cele doua programe de sustinere ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cel pentru tomate cultivate in spatii protejate si cel pentru producatorii de carne de porc.

Cu privire la programul destinat crescatorilor de porcine, ministrul a detaliat ca, prin cresterea efectivelor de porci, un obiectiv prioritar pentru MADR, se realizeaza si o eficientizare la nivelul pietei locale, Romania aflandu-se pe locul I in Europa, ca suprafata cultivata cu porumb, element de baza in hrana suinelor. Astfel, se creeaza valoare adaugata a produselor si tara noastra ar putea exporta carne de porc catre noi piete, pentru a caror deschidere se lucreaza in prezent. De altfel, ministrul a subliniat ca se urmareste cresterea efectivelor de porcine si a productivitatii acestora.

Un alt subiect de interes pentru reprezentantii companiilor americane l-a constituit constructia de depozite frigorifice regionale pentru colectarea de fructe si legume de la fermierii romani, in vederea deservirii hypermarketurilor din Romania. Cu privire la acest aspect, ministrul a punctat ca astfel de centre de colectare sunt foarte necesare in Romania, salutand aceasta initiativa.

Reprezentantii companiilor americane si-au exprimat satisfactia pentru proiectele de investitii pe care le desfasoara in Romania, precum si interesul de a contribui, in continuare, la imbunatatirea schimburilor comerciale romano-americane.

La finalul intalnirilor, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, i-a asigurat pe reprezentantii companiilor americane de toata deschiderea si disponibilitatea pentru colaborare si pentru imbunatatirea relatiilor bilaterale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE