Garantii de stat pentru achitionarea de terenuri agricole

Facebook
Twitter

Guvernul a aprobat actul normativ care prevede acordarea dde garantii de stat pentru 80% din creditele luate pentru achizitionarea de terenuri agricole, a anuntat recent ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Este raspunsul juridic la un alt obiectiv prevazut in programul de guvernare conform caruia asiguram credite pentru fermieri, pentru cumparare de terenuri, pentru capitalul de lucru, pentru investitii cu garantii de stat 80% pentru cumpararea de terenuri, restul de 20% se asigura garantiile prin terenul cumparat”, a declarat Petre Daea, potrivit Mediafax.

Ministrul Agriculturii a prezentat pe scurt si conditiile de creditare. Astfel, dobanda va fi de maxim 2% peste ROBOR, iar comisionul de garantare va fi redus de la 3,8 la 2%. Pentru fiecare fermier plafonul va fi de pana la 3 milioane euro.

„Acest act normativ a fost discutat cu bancile, au fost invitate 10 banci la minister si am discutat personal cu reprezentantii acestora care au apreciat acest act normativ si au fost de acord, urmand sa facem conventiile necesare cu Fondul de Garantare si bancile, pentru operationalizare”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Masurile adoptate de Guvern au in vedere cresterea procentului de garantare pentru fermierii care solicita credite pentru achizitionarea de terenuri agricole, extinderea categoriei de beneficiari si simplificarea procedurilor in domeniul garantarii, toate acestea avand scopul sa faciliteze accesul la credite si, implicit, sa asigure conditii pentru cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene alocate Romaniei pentru agricultura si piscicultura.

Actul normativ modifica si completeaza trei acte normative care legifereaza aspecte legate de finantarea domeniului agricol (OUG nr.43/2013 privind unele masuri pentru dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor, Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului-cadru cu CE si FMI si OUG 49/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit si politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum si a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul garantarii).

Prin actul normativ adoptat astazi creste procentul de garantare a creditelor acordate fermierilor pentru achizitia de terenuri agricole de la 50% la 80%, se propun masuri de reducere a comisionului de garantare de la 3,8% la 2% si se extinde categoria potentialilor beneficiari atat in sectorul agricol, cat si in acvacultura.

Aceste garantii se acorda pentru urmatoarele tipuri de credite si procent maxim de garantare:

  • Credite acordate de catre institutiile finantatoare pentru achizitia de terenuri cu destinatie agricola (pana la maximum 80% din valoarea creditului); in acest caz, diferenta de 20% va fi acoperita din alte surse (respectiv terenul achizitionat si/sau alte bunuri aflate in proprietatea acestora sau a tertilor garanti). Modificarea adusa astazi de Guvern, inclusiv cresterea procentului de garantare de la 50% la 80 %, are in vedere faptul ca in prezent institutiile finantatoare iau in garantie terenuri cu destinatie agricola la aprox. 40% din valoarea acestuia, diferenta neputand fi acoperita de beneficiari.
  • Credite acordate de institutiile finantatoare fermierilor pentru finantarea productiei agricole, finantarea productiei piscicole si a investitiilor in domeniul agricol si cel al acvaculturii, altele decat cele finantate din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 si Programul Operational de Pescuit si Afaceri Maritime 2014-2020 pana la maximum 80% din valoarea acestora;
  • Credite acordate de institutiile finantatoare beneficiarilor PNDR 2014 – 2020, respectiv POPAM 2014-2020, pentru finantarea proiectelor de investitii sprijinite prin aceste programe pana la maximum 80 % din valoarea acestora;

Potrivit reglementarilor in vigoare, (Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 43 /2013) se acorda garantii de pana la 50% din valoarea creditelor contractate de fermieri pentru extinderea suprafetelor exploatate – garantii pentru achizitia de terenuri agricole – si de 80% in cazul creditelor pentru stimularea productiei agricole, zootehnice si de investitii in aceste domenii. Garantiile din prevederile prezentului act normativ se acorda pentru toate tipurile de credite cu o valoare de pana la 3.000.000 euro, respectiv 2.400.000 euro valoarea garantiei.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in Romania sunt la ora actuala 3,6 milioane de exploatatii agricole (ferme sau gospodarii), care reprezinta 30% din exploatatiile agricole existente la nivelul Uniunii Europene, mai mentioneaza sursa citata.

Romania ramane in continuare statul cu cel mai faramitat teren agricol din Europa. Unul din mijloacele prin care autoritatile au incercat sa comaseze suprafetele agricole este plata redistributiva, care ofera subventii mai mari fermierilor care lucreaza intre 5-30 de hectare in comparatie cu agricultorii care detin doar intre 1-5 hectare, acestia fiind circa 85% din totalul beneficiarilor de plati directe. De exemplu, pentru Campania 2016, plata redistributiva pentru primul nivel (1-5 hectare) este de 5 euro, iar pentru cel de-al doilea nivel (5-30 de hectare) este de 48,85 de euro la hectar.

In Romania exista circa 750.000 de fermieri care au intre 1-5 hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE