Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat ca fermierii romani vor beneficia spre sfarsitul anului de centre de colectare si procesare a legumelor si fructelor, agricultorii fiind incurajati sa formeze cooperative.
„Programul acesta de legume, de acordare a unui sprijin de trei mii de euro pentru o suprafata de o mie de metri patrati cultivata, are ca si conditie de acordare a banilor justificarea productiei cu documente. Aceasta cantitate, la tomate, este de doua mii de kilograme la o mie de metri patrati, ceea ce reprezinta doua kilograme pe metru patrat, deci ca un producator sa ia aceasta suma trebuie sa faca dovada productiei valorificate cu documente, sa fie clar! Tocmai din acest motiv a aparut necesitatea formarii cooperativei de realizare a unui depozit de legume pentru ca, in a doua etapa a acestui program, din a doua jumatate a anului, pe Fondul Suveran de Investitii, incepem sa cream centre de colectare de preluare de procesare de legume si fructe, in asa fel incat productia realizata de catre fermieri sa aiba un curs fiscalizat si o valorificare superioara”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, in cadrul unei deplasari in localitatea Colibasi, la mai multi fermieri care cultiva in sere si solarii.
In solariile din Colibasi, ministrul a apreciat evolutia rasadurilor de rosii ale mai multor beneficiari inscrisi in Programul de sprijin pentru tomate cultivate in spatii protejate, subliniind faptul ca producatorii agricoli trebuie sa se organizeze pentru a-si putea valorifica productia intr-un mod mai avantajos.
In acest context, ministrul a afirmat ca in localitatea Colibasi sunt solarii si sere pe o suprafata de patru sute de hectare si ca legumicultorii de aici au fost de acord sa se organizeze intr-o cooperativa, pentru a-si putea valorifica mai bine pe piata marfa obtinuta. Ministrul a salutat initiativa membrilor cooperativei BIOPROD, cu un numar de sase membri fondatori, constituita la finele lunii februarie 2017, la doar o luna de zile de la prima sa vizita in Colibasi in calitate de ministru.
Ministrul a mers sa vada si sediul unde se va construi cooperativa, in cadrul careia se va regasi un depozit de legume finantat din resurse proprii. Constructia urmeaza a se finaliza in lunile iulie-august, iar dotarea depozitului va fi facuta prin accesarea de fonduri europene, prin masuri din PNDR 2014 -2020.
La finalul vizitei din judetul Giurgiu, ministrul Agriculturii s-a deplasat si la Centrul APIA de la Comana pentru a vedea cum decurge procesul de primire a cererilor de sprijin.
Referitor la campania pentru anul 2017, Petre Daea a spus ca depunerea de cereri a inceput cu data de 1 martie si ca se va incheia pe 15 mai. Pana acum, la Centrele judetene/locale APIA au fost programati un numar de 171.900 fermieri, din care s-au prezentat la APIA un procent de 72,02 %, respectiv 123.797 fermieri, in campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2017.