Ministrul Petre Daea s-a intalnit cu Ambasadorul Sloveniei la Bucuresti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Petre DAEA, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit luni, 6 martie 2017, pe E.S. Mihael Zupančič, Ambasadorul Sloveniei la Bucuresti.

In cadrul discutiilor au fost abordate subiecte ce privesc schimburile comerciale dintre Romania si Slovenia, ambele parti apreciind ca relatiile bilaterale sunt foarte bune, iar comertul este in crestere. In prezent, cifra schimburilor comerciale dintre Romania si Slovenia este situata in jurul valorii de 700 milioane de euro, atat ministrul Petre Daea cat si Ambasadorul Mihael Zupančič opinand ca lucrurile pot fi imbunatatite in aceasta privinta.

Ambasadorul a afirmat ca Slovenia este interesata sa importe din Romania produse alimentare, pe care le-a catalogat ca fiind de foarte buna calitate intrucat le-a testat personal in mare parte, in calatoriile pe care le-a facut pe teritoriul Romaniei in decursul ultimului an si jumatate. Totodata, Ambasadorul Sloveniei s-a aratat placut impresionat de faptul ca a intalnit oameni care au contact cu tara sa natala, acestia avand diverse proiecte in derulare.

La randul sau, ministrul Petre Daea a afirmat ca Romania este interesata sa identifice noi cai de colaborare cu Slovenia, astfel incat oamenii de afaceri din cele doua state sa se coreleze, in acest fel reusindu-se o impulsionare a schimburilor comerciale indeosebi in ceea ce priveste domeniul agricol. Ambasadorul Sloveniei a apreciat potentialul urias pe care il are tara noastra din punct de vedere agricol, suprafata Romaniei fiind de 11 ori mai mare decat a Sloveniei, iar 70% din acesta este acoperit de paduri, ramanand putin teren cu destinatie agricola.

In cadrul intalnirii de astazi, cei doi oficiali au abordat teme ce vizeaza legea vanzarii terenurilor agricole din Romania, situatiile privind eventualitatea unui dublu standard in ceea ce priveste produsele agroalimentare comercializate pe piata din vestul Europei, retrocedarea terenurilor agricole etc.

Cu privire la relatiile dintre Romania si Slovenia, Ambasadorul Mihael Zupančič a apreciat ca ar fi oportun ca in viitorul apropiat sa aiba loc o intalnire la nivel de ministri ai Agriculturii, pentru a continua colaborarea in acest domeniu si a identifica noi modalitati pentru a imbunatati relatia dintre cele doua state membre ale Uniunii Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE