Romania are a sasea cea mai mare suprafata agricola din Uniunea Europeana, insa se confrunta cu un randament foarte scaut al productiei agricole, arata un studiu PricewaterhouseCoopers (PwC), citat de Mediafax.
Astfel, Romania avea la nivelul anului 2013 o suprafata agricola utilizata de 13,9 milioane de hectare, dupa cea a Frantei (29 mil. ha), Spania (23,6 mil. ha), Marea Britanie (17,3 mil. ha), Germania (16,7 mil. ha) si Polonia (14,4 mil. ha), dar mai mare decat cea de care dispuneau Italia (13,1 mil. ha), Ungaria (5,3 mil. ha) sau Bulgaria (5,1 mil. ha).
De asemenea, 60% din suprafata agricola utilizata a Romaniei (8,2 mil. ha) o reprezinta terenul arabil, iar din aceasta suprafata circa doua treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. Astfel se face ca Romania este unul dintre cei mai mari 10 exportatori de cereale din lume (locul 9 in lume la exportul de grau si locul 6 la exportul de porumb). Desi cea mai mare parte a suprafetei cultivate este utilizata pentru cereale, acestea genereaza mai putin de 25% din valoarea productiei agricole totale (in valoare de 14.2 miliarde de euro in 2015), mai arata studiul.
Randamentele Romaniei sunt in urma mediei europene cu 37,1% la productie de grau si 49,3% la productia de porumb, iar Romania este depasita de multe tari din Europa Centrala si de Est la acest capitol.
Randamentele slabe in productia de cereale limiteaza volumul, valoarea si contributia la PIB a productiei anuale de cereale. Exista mai multi factori care explica acest randament slab, printre care fragmentarea exploatatiilor agricole, nivelul de pregatire al fermierilor, nivelul redus al capitalizarii in agricultura si evaziunea fiscala ridicata.
Studiul mai subliniaza ca aproape 75% dintre fermele din Romania au sub 2 hectare iar ponderea fermelor sub 10 hectare este de 98% din total ca numar si 39% din total suprafata agricola utilizata. La polul opus, fermele cu dimensiuni de peste 100 hectare reprezinta doar 0,5% din numarul total, dar exploateaza 49% din suprafata agricola. In contrast cu celelalte alte state europene, segmentul fermelor mijlocii, intre 10 si 100 de hectare, este relativ slab reprezentat in Romania.
„Franta si Cehia, tari cu randamente mari la productia agricola, au peste 29% din totalul de ferme reprezentat de ferme de peste 50 de hectare – ponderea mare de ferme de peste 50 ha le ofera avantaje precum economii de scara, abilitatea de a atrage fermieri pregatiti, acces facil la finantare si implict tehnologizare mai rapida”, a precizat Bogdan Belciu, conform sursei citate.
O alta problema o reprezinta lipsa de acces la infrastructura necesara, cum ar fi combustibilul lichid. Toate tarile din UE, inclusiv Ungaria si Bulgaria, au atins o acoperire de 100% a zonelor agricole cu infrastructura de combustibil lichid, in timp ce in Romania acoperirea este de doar 56%.
Potrivit datelor Consiliului fiscal, sectorul agricol are a doua cea mai mare pondere din evaziunea fiscala totala din Romania, 9% sau aproximativ 1,7 miliarde euro. Segmentul din agricultura in care acest tip de evaziune fiscala se manifesta cel mai puternic este cel al vanzarii produselor agricole primare, mai ales cereale si legume-fructe. Producatorul vinde productia direct din camp si aceasta ajunge la consumatorii finali la un pret de cateva ori mai mare, iar sumele nedeclarate intre momentul cumpararii de catre intermediar si vanzarea finala intra in evaziune, se mai noteaza in studiu.