24 aprilie, ultima zi in care este permisa transhumanta oilor pe terenurile agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Data de 24 aprilie (luni) este ultima zi in care mai este permisa pasunarea animalelor domestice pe terenurile agricole, potrivit Legii Vanatorii. Actul normativ afecteaza in primul rand turmele de oi care urmeaza sa urce la munte si reglementeaza inclusiv numarul de caini care pot insoti o turma, potrivit Mediafax.

La sfarsitul anului trecut, Guvernul Ciolos a prelungit, prin ordonanta de urgenta, suspendarea prevederilor unui articol din Legea vanatorii, pentru a permite pasunatul animalelor domestice in terenul agricol, dar numai in perioada 6 decembrie 2016 – 24 aprilie 2017. Este vorba despre suspendarea „pana la 25 aprilie 2017” a Art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

Potrivit specialistilor, aceasta interdictie poate duce la diminuarea efectivelor de animale, din cauza bolilor pe care le genereaza lipsa de miscare si de acces la surse de apa naturale, si la degenerarea genetica a populatiilor de ovine.

Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 951 din 22 decembrie 2015, a fost aprobata de fostul Guvern cu mai multe modificari.

Una dintre acestea prevede „permiterea insotirii turmelor si cirezilor cu un numar de maximum 300 de animale de catre caini insotitori al caror numar este mai mare de 6 in zona de munte, de 4 in zona de deal si de 3 in zona de campie. Pentru fiecare pana la 100 de animale in plus numarul de caini se poate suplimenta cu cate un exemplar, indiferent de zona altitudinala, dar nu mai mult de 10 caini in zona de munte, 7 caini in zona de deal si 5 caini in zona de campie; turmele si cirezile de animale mai pot fi insotite de maximum 2 caini intorcatori care au un semn distinctiv sub forma de crotaliu in ureche; paza stanelor se poate asigura cu un numar nelimitat de caini care vor fi tinuti in tarc”.

Oierii au protestat in numeroase randuri fata de prevederile Legii vanatorii, inclusiv la Bucuresti, cerand cerand relaxarea regimului in care se realizeaza transhumanta.

Efectivele de ovine din Romania la 30 iunie 2016 se cifrau la 15.104.691 capete, iar cele de caprine la 2.108.042 capete, conform datelor Ministerului Agriculturii.

In prezent, la nivel European exista circa 900.000 de oieri, tarile cu efectivele cele mai numeroase fiind Marea Britanie, Spania, Franta, Romania si Irlanda. La nivel european, se estimneaza ca exista circa 87 de milioane de oi. Consumul mediu pe cap de locuitor este de 2,1 kg, conform datelor Comisiei Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE