Terenurile agricole care sunt situate in intravilan, mai exact in orase, vor fi scutite in totalitate de regimul de impozitare diferentiat incepand cu 2018, potrivit unui act normativ aprobat recent de Senat, informeaza avocatnet.ro.

Propunerea legislativa pentru modificarea art.465 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal a trecut recent de Senat, in calitate de prima Camera sesizata. Practic, documentul se afla pentru a doua oara in dezbaterile Parlamentului, in conditiile in care, dupa prima sa adoptare (aprilie 2017), presedintele Iohannis a decis sa trimita senatorilor si deputatilor, spre reexaminare, documentul.

Potrivit proiectului de act normativ adoptat de senatori, din 2018 proprietarii terenurilor agricole situate in interiorul oraselor nu vor mai plati pentru 400 metri patrati din teren impozitul aferent unui teren cu constructii, asa cum prevede acum Codul fiscal.

„In cazul unui teren amplasat in intravilan, inregistrat in registrul agricol la alta categorie de folosinta decât cea de terenuri cu constructii, pentru suprafata care depaseste 400 m2, impozitul/taxa pe teren se stabileste prin inmultirea suprafetei terenului, exprimata in hectare, cu suma corespunzatoare (…)”, dispune acum Codul fiscal la articolul 465. De indata insa ce noile prevederi vor intra in vigoare, va disparea sintagma „pentru suprafata care depaseste 400 mp”.

De altfel, stabilirea unui moment precis pentru intrarea in vigoare a prevederilor a fost si una dintre cerintele sefului statului, astfel ca senatorii din Comisia buget-finante au introdus termenul de 1 ianuarie 2018 pentru aplicarea noilor reguli.

In plus, tinând cont de faptul ca noile propuneri ar duce la diminuarea veniturilor locale provenite din impozite datorate cu titlu de impozit pentru terenuri cu constructii, este necesar sa fie precizate si sursele de acoperire a diminuarii veniturilor bugetare aferente exercitiului bugetar pentru care s-au aprobat bugetele locale respective.

Potrivit initiatorilor proiectului, impozitarea la nivelul prevazut pentru terenurile cu constructii a dus la dublarea sau chiar triplarea impozitelor pe care le achita contribuabilii, existând astfel inechitati actualmente.

Pentru a intra in vigoare, legea trebuie sa fie adoptata si de Camera Deputatilor, apoi promulgata de presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial.