In perioada 25 aprilie – 26 mai 2017, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si a Municipiului Bucuresti, au desfasurat activitati de control in: abatoare, unitati de transare, unitati de reambalare a carnii, unitati care produc carne tocata, carne preparata si separta mecanic, unitati de depozitare a carnii, precum si in unitatile de vânzare cu amanuntul care comercializeaza carne si produse din carne.

Au fost verificate 2.004 de unitati, iar in urma acestor controale au fost aplicate 408 sanctiuni contraventionale, dintre care 196 avertismente si 212 amenzi in valoare de 324.920 lei. De asemenea, au fost emise 3 ordonante de suspendare a activitatii si 5 ordonante de interzicere a activitatii.

Totodata, au fost retrase de la comercializare aproximativ 1.624 de kg de carne si produse din carne (carcasa bovina, carne tocata, carne de mici, resturi de transare), improprii pentru consumul uman.

Dintre deficientele identificate si sanctionate, mentionam:

– depozitarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– comercializarea produselor alimentare fara respectarea conditiilor de igiena sau in spatii neinregistrate sanitar veterinar;

– lipsa documentelor care sa ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;

– nerespectarea programului de autocontrol;

– manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– nerespectarea legislatiei in vigoare privind ambalarea si etichetarea produselor.

Numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 si poate fi apelat gratuit de catre cetateni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

Share on Facebook