Controale ANSVSA pentru verificarea carnii de pasare provenita din comertul intracomunitar

Facebook
Twitter

ANSVSA a desfasurat, in perioada 27 februarie 2017 – 31 martie 2017, o actiune la nivel national, pentru verificarea modului de respectare, de catre operatorii din sectorul alimentar, a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta a alimentelor referitoare la transportul, transarea, reambalarea, depozitarea si comercializarea carnii de pasare, provenita din comertul intracomunitar.

La nivelul fiecarei DSVSA judetene au fost constituite echipe de inspectori care, in colaborare cu reprezentanti ai Inspectoratelor de Politie judetene, au efectuat controale oficiale, având drept scop verificarea modului de respectare a legislatiei aplicabile comertului intracomunitar cu carne de pasare.

In perioada mentionata, au fost verificate 2.949 de obiective, dintre care: 452 de mijloace de transport pentru produse de origine animala, 270 de unitati de destinatie a carnii de pasare provenita din state membre ale UE (54 de unitati de transare, 26 de unitati de reambalare, 190 de depozite frigorifice), precum si 2.227 de unitati de comercializare a carnii de pasare.

Deficientele, constatate de catre reprezentantii DSVSA in urma controalelor, au fost sanctionate prin aplicarea unui numar de 220 de sanctiuni contraventionale, care au insumat 425.600 de lei.

De asemenea, au fost emise 5 Ordonante privind suspendarea temporara a activitatii unor unitati din judetele Brasov, Buzau, Harghita, Timis si Tulcea, 2 Ordonante pentru interzicerea desfasurarii activitatii unor unitati din judetele Constanta si Mehedinti si au fost acordate 206 de avertismente pentru deficiente minore, pentru care au fost stabilite termene de remediere.

Totodata, in urma controalelor efectuate, a fost retinuta oficial si a fost dirijata catre unitati de neutralizare cantitatea de 12.911 kg de carne de pasare (neconformitati privind depozitarea si asigurarea trasabilitatii); iar 298 de kg carne pasare, care nu era marcata si etichetata corespunzator, au fost re-expediate in statul membru de origine, conform prevederilor legale.

Precizam faptul ca, pe parcursul acestor controale nu au fost identificate loturi de carne de pasare provenite din unitati situate in regiuni din state membre aflate sub restrictii sanitare veterinare, datorita evolutiei unor focare de influenta aviara.

Dintre neconformitatile constatate si sanctionate in urma controalelor, mentionam:

utilizarea unor mijloace auto neigienizate corespunzator si/sau neautorizate sanitar veterinar pentru transportul carnii;

nerespectarea normelor sanitare veterinare privind ambalarea, manipularea si depozitarea carnii;

nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena si de temperatura in unitatile de destinatie;

marcarea de identificare si/sau etichetarea necorespunzatoare;

comercializarea unor loturi de carne de pasare cu data durabilitatii minimale expirata;

inexistenta sau neaplicarea unor programe proprii de control, in vederea determinarii criteriilor microbiologice si a continutului de apa in carnea de pasare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE