In perioada 13.02.2018 – 09.03.2018, s-a desfasurat o actiune la nivel national pentru verificarea modului de respectare, de catre operatorii din sectorul alimentar, a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la transportul, ambalarea, depozitarea si comercializarea oualor provenite din comertul  intracomunitar.

La nivelul fiecarei DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti, au fost constituite echipe mixte (formate din reprezentanti ai Serviciului Control Oficial Siguranta Alimentelor si ai Serviciului Antifrauda), care, in colaborare cu reprezentantii Inspectoratelor de Politie judetene, au efectuat controale oficiale:

– in trafic, in vederea verificarii mijloacelor de transport a oualor provenite din alte State Membre ale UE si destinate procesarii, ambalarii si/sau comercializarii pe piata Romaniei;

– la locul de destinatie a oualor, situate pe teritoriul României (centre de ambalare oua, depozite frigorifice, unitati de procesare etc.).

In perioada mentionata au fost verificate 1.816 obiective: 447 de mijloace auto utilizate pentru  transportul oualor, 27 de centre de ambalare oua, 82 de unitati de depozitare oua, 2 unitati de procesare a oualor, precum si 1.258 de unitati de vânzare cu amanuntul care comercializeaza oua.

Deficientele constatate de reprezentantii DSVSA, in urma controalelor efectuate, au fost sanctionate prin aplicarea a 78 de sanctiuni contraventionale, care au insumat 103.760 de lei. De asemenea, s-au retras de la comercializare 2.108 oua, a caror trasabilitate nu a putut fi demonstrata de catre operatorii din sectorul alimentar.

Dintre neconformitatile constatate si sanctionate mentionam:
–  desfasurarea unor activitati pentru care unitatile nu au fost inregistrate sanitar veterinar;
– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena si de temperatura la nivelul unitatilor de ambalare, procesare si depozitare a oualor;
– deficiente privind gestionarea deseurilor si a subproduselor nedestinate consumului uman;
– depozitarea si comercializarea oualor in unitati neautorizate/neinregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor;
– deficiente privind asigurarea trasabilitatii oualor;
– utilizarea unor mijloace auto neigienizate si/sau neautorizate sanitar veterinar pentru transportul oualor.