Pomii fructiferi, afectati de diferentele de temperatura. Cate culturi au fost distruse

Facebook
Twitter

Conform ultimelor informatii primite de la Ministerul Agriculturii, diferentele mari de temperatura inregistrate in ultimele saptamani incep sa isi faca simtite efectele negative, in special pentru speciile pomicole.

La data de 12 martie, specialistii anuntau temperaturi maxime de 12,4 grade Celsius in Constanta, 18,3 grade in Pitesti, 15,8 in Iasi si 21 de grade Celsius in Dabuleni, care este si cea mai mare temperatura inregistrata in aceasta perioada.

Cresterea temperaturilor au declansat pornirea in vegetatie a mai multor plante, fenomen care s-a remarcat cu precadere in pomicultura, la fel ca si in anii precedenti. Astfel, s-a produs pornirea in vegetatie a unor soiuri precum migdal, soc, corn, afin, cateva soiuri de piersic si de arbusti fructiferi.

Pierderi in pomicultura

Schimbarile climatice bruste dar si gerurile inregistrate in ultimele perioade, au afectat semnificativ mugurii pomilor fructiferi, in unele cazuri chiar si in procent de 81%.

,,Pierderi: -SCDP Constanta – la specia piersic, procent de muguri de rod afectati inainte de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie: Cardinal (21%), Springcrest (17%), Redhaven (11%), Southland (17,5%); la specia cais, procent muguri de rod afectati: Neptun (4%), Goldrich (5%), Mamaia (6%). La aceste specii, pentru o recolta normala, sunt suficienti doar 10% din mugurii de rod, care trebuie sa fie viabili si uniform distribuiti in coroana.- SCDCPN Dabuleni – la specia cais procent de muguri de rod afectati de gerurile din intervalul 27 februarie – 02 martie (-17,6ºC), 70% si la piersic 10%; ICDP Pitesti, Maracineni – la specia piersic, procent de muguri de rod afectati: 81% la soiul Filip si 72% la soiul Redhaven si la specia cires soiul Sweetheart 42%, datorita gerului din dimineata zilei de 01.03.2018 (-20,4 ºC in afara adapostului meteo la 2 m de la nivelul solului)’’, se specifica in documentul publicat de MADR.

Culturile pomicole care au pornit deja in vegetatie ar mai putea fi afectate in cazul in care temperaturile vor scadea din nou. Astfel, aproximativ 10% din mugurii de rod ai acestor culturi ar putea fi distrusi in cazul in care temperaturile coboara sub – 9 grade Celsius .

Temperatura cea mai periculoasa pentru culturile care au pornit in vegetatie este de -17 grade Celsius, caz in care aproximativ 90% din mugurii de rod ar putea fi complet distrusi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE