Meniu

Controale ANSVSA in sectorul produselor alimentare de origine nonanimala

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cursul lunii septembrie, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat 8.070 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii, a produselor de patiserie, a bauturilor racoritoare, a bauturilor alcoolice, dar si a celor de depozitare a produselor alimentare, a semintelor, legumelor si fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea si depozitarea acestora, controlul daunatorilor, documentele prevazute de legislatie si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 92 de avertismente precum si 94 de amenzi contraventionale in valoare totala de 170.900 lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

– Arad, 2.000 lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Arges, 600 lei – produsele alimentare au fost depozitate direct pe paviment;

– Bacau, 11.600 lei – neintretinerea spatiilor din unitate, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; neinformarea autoritatilor competente despre procedura de retragere a produselor alimentare nesigure; comercializarea produselor alimentare in spatii neigienizate; manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Botosani, 1.200 lei – nerespectarea conditiilor de depozitare; ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Brasov, 600 lei – nerespectarea conditiilor de igiena;

– Bucuresti, 51.000 lei – neintretinerea spatiilor; functionarea fara document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor; produse cu termen de valabilitate depasit; nerespectarea conditiilor de igiena;

– Buzau, 3.200 lei – depozitarea necorespunzatoare a materiilor prime; manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare; lipsa facilitatilor pentru spalare si dezinfectare; zone cu infiltratii in tavanul depozitului de materii prime; lipsa documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Cluj, 21.600 lei – intretinerea necorespunzatoare a spatiilor unitatii; trasabilitate necorespunzatoare a produselor alimentare; lipsa documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Constanta, 3.200 lei – nerespectarea conditiilor de igiena din unitate; etichetarea necorespunzatoare ; lipsa documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Covasna, 2.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Dambovita, 27.300 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; lipsa documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor; neintretinerea spatiilor din unitate; lipsa etichetelor la produsele alimentare;

– Dolj, 3.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Giurgiu, 5.000 lei – nerespectarea conditiilor de igiena; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;;

– Gorj, 3.800 lei – nerespectarea normelor privind etichetarea produselor alimentare; nerespectarea conditiilor de depozitare a produselor alimentare; depozitarea nesectorizata a produselor alimentare fara a respecta vecinatatile impuse de natura si tipul acestora;

– Ialomita, 2.400 lei – pavimentul unitatii neintretinut corespunzator; prezenta obiectelor personale; sifonul de la pardoseala este deteriorat; depozitarea si manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Maramures, 2.000 lei – nerespectarea conditiilor de igiena;

– Mures, 6.800 lei – desfasurarea activitatii in spatiu neaprobat sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor; manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Neamt, 4.000 lei – neintretinerea spatiilor de productie; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Satu-Mare, 3.200 lei – nerespectarea conditiilor de igiena; lipsa etichetelor la produsele alimentare;

– Sibiu, 8.600 lei – nerespectarea conditiilor de igiena; depozitarea, etichetarea si manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Suceava, 2.000 lei – intretinerea necorespunzatore a spatiilor si utilajelor de prelucrare; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Timis, 4.600 lei – spatiile de productie nu sunt igienizate corespunzator; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Vaslui, 600 lei – etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Valcea, 600 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

De asemenea, in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE