Controale ANSVSA in sectorul produselor alimentare de origine nonanimala

Facebook
Twitter

In cursul lunii septembrie, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat 8.070 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii, a produselor de patiserie, a bauturilor racoritoare, a bauturilor alcoolice, dar si a celor de depozitare a produselor alimentare, a semintelor, legumelor si fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea si depozitarea acestora, controlul daunatorilor, documentele prevazute de legislatie si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 92 de avertismente precum si 94 de amenzi contraventionale in valoare totala de 170.900 lei.

Neconformitatile constatate si sanctionate au fost:

– Arad, 2.000 lei – manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Arges, 600 lei – produsele alimentare au fost depozitate direct pe paviment;

– Bacau, 11.600 lei – neintretinerea spatiilor din unitate, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; neinformarea autoritatilor competente despre procedura de retragere a produselor alimentare nesigure; comercializarea produselor alimentare in spatii neigienizate; manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Botosani, 1.200 lei – nerespectarea conditiilor de depozitare; ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Brasov, 600 lei – nerespectarea conditiilor de igiena;

– Bucuresti, 51.000 lei – neintretinerea spatiilor; functionarea fara document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor; produse cu termen de valabilitate depasit; nerespectarea conditiilor de igiena;

– Buzau, 3.200 lei – depozitarea necorespunzatoare a materiilor prime; manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare; lipsa facilitatilor pentru spalare si dezinfectare; zone cu infiltratii in tavanul depozitului de materii prime; lipsa documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Cluj, 21.600 lei – intretinerea necorespunzatoare a spatiilor unitatii; trasabilitate necorespunzatoare a produselor alimentare; lipsa documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Constanta, 3.200 lei – nerespectarea conditiilor de igiena din unitate; etichetarea necorespunzatoare ; lipsa documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

– Covasna, 2.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Dambovita, 27.300 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; lipsa documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor; neintretinerea spatiilor din unitate; lipsa etichetelor la produsele alimentare;

– Dolj, 3.000 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Giurgiu, 5.000 lei – nerespectarea conditiilor de igiena; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;;

– Gorj, 3.800 lei – nerespectarea normelor privind etichetarea produselor alimentare; nerespectarea conditiilor de depozitare a produselor alimentare; depozitarea nesectorizata a produselor alimentare fara a respecta vecinatatile impuse de natura si tipul acestora;

– Ialomita, 2.400 lei – pavimentul unitatii neintretinut corespunzator; prezenta obiectelor personale; sifonul de la pardoseala este deteriorat; depozitarea si manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Maramures, 2.000 lei – nerespectarea conditiilor de igiena;

– Mures, 6.800 lei – desfasurarea activitatii in spatiu neaprobat sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor; manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Neamt, 4.000 lei – neintretinerea spatiilor de productie; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Satu-Mare, 3.200 lei – nerespectarea conditiilor de igiena; lipsa etichetelor la produsele alimentare;

– Sibiu, 8.600 lei – nerespectarea conditiilor de igiena; depozitarea, etichetarea si manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Suceava, 2.000 lei – intretinerea necorespunzatore a spatiilor si utilajelor de prelucrare; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Timis, 4.600 lei – spatiile de productie nu sunt igienizate corespunzator; depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Vaslui, 600 lei – etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

– Valcea, 600 lei – depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

De asemenea, in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor si Programului de supraveghere si control, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE