Fermele de animale care pot fi atacate de animalele salbatice vor beneficia de sprijin din partea Comisiei Europene pentru ca fermierii sa poata lua masurile necesare atenuarii acestui risc, precizeaza europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.
Dupa parerea oficialului, fermierii romani sunt supusi constant la o serie de riscuri legate de factorii climatici, lipsa competitivitatii pe piata si imposibilitatea de a-si recupera investitiile atunci cand productivitatea le este afectata.
Aceste inconveniente sunt suplimentate si de invaziile animalelor salbatice in fermele lor, care le provoaca pagube semnificative. Buda da ca exemplu atacurile ursilor in stane care s-au soldat cu uciderea mai multor ovine dar si mai multe pierderi materiale inregistrate in culturile vegetale.
Localitatea Comarnic, 19 atacuri ale ursilor
Conform declaratiilor europarlamentarului, in localitatea Comarnic din judetul Prahova au fost inregistrate 19 atacuri ale ursilor, care s-au soldat cu uciderea a peste 50 de animale si ranirea unei persoane.
In viziunea lui Daniel Buda, aceste masuri de prevenire nu sunt necesare doar pentru limitarea pierderilor inregistrate de fermieri dar si pentru a-i proteja pe ei insisi de atacurile animalelor salbatice. Dupa spusele oficialului european, aceste atacuri nu sunt izolate, ele petrecandu-se in mai multe state din interiorul spatiului intracomunitar.
Comisia Europeana, ce masuri vor fi intreprinse
Comisia Europeana planuieste sa limiteze aceste evenimente iar in acest sens va dezvolta o serie de instrumente prin care sa asigure o coexistenta armonioasa a animalelor salbatice impreuna cu cele domestice si exploatatiile aferente.
,,Cadrul legal pentru programele de dezvoltare rurala, finantate prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), prevede posibilitatea de a le oferi sprijin fermierilor pentru masuri de prevenire care vizeaza atenuarea riscului de producere de daune asupra unitatilor zootehnice de catre animalele salbatice. De exemplu, aceste masuri includ instalarea unor garduri electrice si formarea ciobanilor cu privire la cele mai bune practici in teritoriile populate de animale salbatice’’, a declarat comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan.
Ajutor pentru acoperirea daunelor
,,De asemenea, statele membre pot folosi dispozitii specifice privind ajutorul de stat pentru a compensa fermierii pentru daunele cauzate de animalele salbatice protejate. Ca alternativa, fermierii pot primi un sprijin financiar de cel mult 15 000 EUR pe durata a trei exercitii bugetare, sprijin care poate acoperi daunele cauzate de animalele salbatice, cu conditia ca aceste plati sa fie in conformitate cu regulile de minimis in domeniul agriculturii’’, mai precizeaza Phil Hogan.
Totusi, aceasta masura vine ca o despagubire a fermierilor care au avut deja de suferit de pe urma animalelor salbatice si nu ii ajuta in niciun fel sa previna astfel de evenimente. In prezent, exista anumite programe de dezvoltare rurala finantate prin FEADR, insa nu sunt create special pentru astfel de practici si de aceea, ar putea fi mai greu de implementat.