apicultura

Fetea (Presedinte ACA): nu mai gasesti un borcan de miere romaneasca curata in supermarketuri

Facebook
Twitter

Pretul tot mai mic al mierii importate din tarile extracomunitare dar si vremea ploioasa anuntata pentru aceasta primavera nelinistesc apicultorii romani, care se plang de dificultatea cu care isi comercializeaza mierea dar si de productia din acest an, care va fi serios afectata, noteaza Agerpres.

,,Nu am avut probleme deosebite in aceasta iarna din punct de vedere al depopularilor familiilor de albine, pentru ca a fost o iarna blanda, doar ca acestea au consumat mai mult si noi, apicultorii, a trebuit sa bagam mana in buzunar ca sa le satisfacem necesarul de hrana. Am avut doar mortalitati izolate, nu atat de masive ca in alti ani. Am inteles ca pana in mai va fi tot ploaie, va fi o primavara ploioasa, iar la noi perioada de cules la rapita dureaza o saptamana. Ori, daca ploua trei patru zile, s-a compromis total productia de miere de rapita si va fi la fel si la salcam”, a declarat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

Fetea mai sustine si ca apicultorii romani sunt pusi intr-o situatie delicata si ca supermarkurile aleg mierea din import in ciuda celei autohtone, datorita preturilor vizibil mai mici ale acesteia.

,,Avem probleme cu vanzarea mierii, chiar daca este si asa putina. In toate supermarketurile exista numai miere UE si non UE. Nu mai gasesti un borcan de miere romaneasca curata, pentru ca se aduce la preturi de 6 lei si 6,5 lei borcanul din Ucraina, Mexic si nu mai stiu de pe unde. Speram insa sa se dezvolte sectorul de miere bio pentru ca se promoveaza puternic’’, mai declara presedintele ACA.

Procesatorii vor avea dreptul de a amesteca mierea provenita din mai multe tari

Ioan Fetea a mai precizat si ca prin schimbarea legii etichetarii se va permite procesatorilor sa amestece mierea provenita din alte tari, insa doar daca se va specifica tara de provenienta a fiecarui produs din amestec, impreuna cu procentul fiecaruia.

,,Se pare ca se va schimba Legea etichetarii si atunci o sa se de voie la amestecul de miere, dar numai daca se va scrie tara de provenienta si procentul de participare la amestec. Noi am fi vrut ca sa nu se mai amestece deloc si intr-un borcan sa fie doar miere din China si sa lasam doar cumparatorul sa aleaga’’, a explicat presedintele ACA.

Programul mierii in scoli, amanat pentru 2019

Programul privind acordarea de miere de albine in scoli si gradinite, conform caruia fiecare copil ar fi urmat sa primeasca un borcan de 350 grame miere pe an va fi amanat pentru anul 2019, dupa spusele lui Ion Fetea.

Totusi, reprezentantul apicultorilor este optimist in viitorul apiculturii, respectiv in noile politici aplicabile post 2020, prin care se doreste cresterea cu 50% a fondurilor acordate in apicultura dar si un sprijin direct acordat pe familia de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE