Conform unui proiect legislativ propus in Camera Deputatilor, persoanele fizice si juridice care isi depoziteaza deseurile intr-un mod ilegal si nu curata terenurile pe care acestea au fost stocate, risca sa le fie consfiscate masinile de transport mai grele de 3,5 tone.
Proiectul de lege a fost respins in prima instanta de Senat, insa decizia finala in aceasta privinta va fi luata de Camera Deputatilor, dupa finalizarea procesului de dezbatere publica. Conform amendamentelor, doar firmele autorizate ar avea dreptul de a colecta si transporta deseuri, pentru o mai buna gestionare a acestora.
In aceasta categorie intra si deseurile rezultate din agricultura, fie ca este vorba despre resturi vegetale sau chimice. Dupa declaratiile mai multor parlamentari liberali, amenzile actuale sunt prea mici, in conditiile in care un numar mare de societati inca isi depoziteaza deseurile intr-un mod ilegal, uneori pe terenuri de importanta pentru ecosistem.
,,In plus, exista transportatori neautorizati care aplica si costuri mici fata de cei autorizati, preiau de la populatie deseurile si le depun sau le elimina la intamplare, fara documente care sa precizeze detinatorul, locul de destinatie, tipurile de deseuri, locul de incarcare, cantitatea de deseuri si codificarea acestora, conform legii”, se precizeaza in expunerea de motive.
Amenzile pentru aceasta fapta s-ar putea tripla
Astfel, la legea 211/2011 se va mai adauga un nou amendament. Alin. (3) din art. 14 va contine: ,,Se interzice colectarea si transportul in vederea eliminarii deşeurilor de orice tip de catre operatori economici nelicentiati si neautorizati din punct de vedere al protectiei mediului pentru operatiile respective sau de catre alte persoane neautorizate’’.
In prezent, amenzile pentru depozitarea ilegala a deseurilor pleaca de la 1.000 de lei si pot ajunge pana la 3.000 de lei. Daca aceasta propunere legislativa va fi aprobata, acestea s-ar putea tripla ajungand pana la 9.000 de lei.
,,Art. 61. (1) Urmatoarele fapte constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
Cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoanele fizice, si de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice, incalcarea dispozitiilor art. 8, art. 13, art. 14, art. 15, art. 17, art. 19, art. 22, art. 26, art. 27, art. 28, art. 32, art. 36”, se mai precizeaza in proiectul legislativ.
Inca doua sanctiuni pentru aceeasi fapta
Pe langa triplarea valorii amenzilor, in proiectul legislativ se propun inca doua sanctiuni pentru aceasta fapta si anume:
– Sanctiunea complementara de ridicare a deseurilor abandonate si curatarea terenului, precum si eliminarea acestora conform legislatiei in vigoare;
– Sanctiunea complementara de confiscare a mijlocului de transport, cu o masa mai mare de 3,5 tone, pentru deseurile abandonate de persoanele fizice si juridice care incalca prevederile legii.