septembrie 28, 2021

Noutati despre programul de tomate. Cati bani se pot incasa si cine poate accesa sprijinul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care decid sa cultive tomate in spatii protejate pot beneficia de programul ,,Tomate’’, prin care pot primi un sprijin in valoare de 3.000 de euro anual. Pentru a fi eligibili, beneficiarii vor trebui sa isi valorifice productia in doua etape, respectiv ianuarie-mai si noiembrie-decembrie.

Mai mult, persoanele solicitante vor trebui sa livreze pe piata o productie minima de 2 tone/1.000 mp. Pentru programul tomate, a fost alocat un buget total de 40 milioane de euro, la care s-au inscris 10.373 de beneficiari, doar in Ciclul I. Din acestia, 90 au efectuat plantarea.

Conform Ministerului Agriculturii, principalele avantaje ale acestui program sunt legate de: cresterea productiei procesate, noi locuri de munca pentru tineri, atragerea consumatorilor catre produsele proaspete, cresterea exporturilor si produs prezent la raft permanent.

Daea: trebuie sa ai conditii ca sa feresti planta de soc termic

Ministrul Daea a laudat si initiativa fermierilor care au demarat inceperea programului in avans, insa a adus in discutie si situatia anumitor agricultori din tara, care au intampinat probleme mari din cauza temperaturilor scazute inregistrate saptamana trecuta.

,,Da, este foarte bine ca a inceput mai devreme. (n.r. plantarea tomatelor); dar in acelasi timp trebuie sa te si asiguri ca ai si conditii in asa fel incat sa feresti planta de vreun soc termic. Daca ai redus temperatura sub 13 grade nu e in regula. (…) Intr-un cuvant, „tomatele”au inceput mai devreme, programul este bun, producatorii au primit banii la timp si vor primi in continuare in asa fel incat programul sa-si atinga obiectivul’’, a precizat Petre Daea la emisiunea Viata Satului.

Fermierii care se organizeaza in grupuri beneficiaza de o piata de desfacere mai accesibila

,,In judetul Olt, in programul de tomate s-au inscris peste 3.000.Sunt patru zone consacrate pentru zona de Olt pentru legumicultura, unde s-au facut cooperative. (…) Vom avea intalniri cu aceste cooperative si cu retailerii, sa se puna de acord, sa-i punem in legatura, sa le spuna care sunt conditiile ca sa ajungi in magazin cu produsele, cand si cu ce cantitate’’, a explicat seful MADR.

Schema de ajutor de minimis in spatii protejate se adreseaza si in acest an aceleiasi categorie de beneficiari, la ea putand aplica: producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator, producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale si producatori agricoli persoane juridice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE