septembrie 17, 2021

Marile magazine evita sa comercializeze miere romaneasca. Principalele cauze

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Crescatorii de albine sustin ca mierea romaneasca, certificata de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) nu se mai gaseste pe rafturile marilor lanturi de magazine, pentru ca retailerii impun ”discounturi extraordinari de mari”, de pana la 50%, iar consumatorii o pot achizitiona doar in targurile de profil sau in magazinele proprii ale asociatiei, noteaza Agerpres.

„Daca va duceti in magazine si luati aproape toate borcanele si firmele, putine gasiti sa nu aiba amestec. In momentul in care noi venim doar cu miere romaneasca, care nu este amestecata cu altceva, hipermarketurile nu ne vor primi, pentru ca ne cer discounturi extraordinar de mari, care nu sunt concurentiale. Ele ajung chiar si la 45-50%”, a declarat Razvan Coman, directorul Complexului Apicol “Veceslav Harnaj”, la Targul National al Mierii.

El sustine ca este imposibil ca mierea pe care o vand unele magazine sa coste numai 9 lei kilogramul, in conditiile in care pretul en-gros este de 8,5 lei, si explica intreg procesul pana cand ajunge mierea pe raft.

“Un borcan de 900 de mililitri inseamna un kilogram de miere. Imaginati-va ca pretul unui kilogram de miere la en-gros este de 8,5 lei. Gasiti acum in magazine, de vreun an de zile incoace, la 9 lei. Cum poate fi aceea miere? Imaginati-va ca avem transport de probe, pentru a le face analizele sa vedem daca sunt bune. Dupa aceea, analizele interne, uzinale, analize efectuate la un laborator acreditat. Mergem mai departe, in Romania nu exista laboratoare care sa ne faca analize pe organisme modificate genetic, pe o gama intreaga de pesticide, ca sa nu mai vorbesc de neonicotinoide. Dupa toate acestea, mierea fiind buna, intra in procesul de achizitie si se filtreaza pentru a scoate din ea diverse impuritati, aripi, picioruse de albina, ceara, etc…. Urmeaza imbutelierea, etichetarea, transportul catre distribuitor si distribuitorul. In aceste conditii, cum puteti dvs. sa-mi puneti un borcan de 900 de mililitri cu miere, pe care l-am achizitionat cu 8,5 lei, sa-l puneti pe raft cu 9 lei?”, intreaba retoric Razvan Coman.

Apicultorii cer interzicerea mierii amestecate

Raspunsul vine insa tot de la seful Combinatului Apicol: “Iau kilogramul de miere, mai iau inca cinci kilograme de miere din China, care vine la jumatate de pret, chiar si mai jos, le amestec, in proportie 10-20% miere din Romania, iar restul din China si astfel pot pune la raft cu 9 lei”.

In opinia reprezentantilor ACA, singura solutie pentru rezolvarea acestor probleme este ca legislatia sa nu mai permita amestecul, cupajarea. “Important este sa nu se mai amestece miere. Sa se spuna: asta e miere din Romania, asta din China si sa lasam consumatorul sa aleaga, daca vrea acel produs, indiferent de unde o veni. Din pacate consumatorul se uita la pret, nu stie daca e sau nu miere”, a adaugat presedintele ACA, Ioan Fetea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE