miere de vanzare

ANSVSA, amenzi record aplicate comerciantilor de miere de albine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La inceputul lunii septembrie, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a demarat o actiune la nivel national, pentru verificarea modului de respectare, de catre operatorii din sectorul alimentar, a conditiilor sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la producerea, colectarea, prelucrarea si comercializarea mierii de albine.

Echipe de inspectori, de la nivelul fiecarei Directii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene si a municipiului Bucuresti, au efectuat controale oficiale in unitatile din sectorul mierii de albine, pe intregul lant alimentar.

In cadrul acestei tematici de control au fost verificate 2.284 de obiective: 1.801 stupine, 31 de centre de colectare a mierii, 45 de unitati de procesare a mierii, precum si 406 de unitati de vanzare cu amanuntul, care comercializeaza miere.

Deficientele constatate de reprezentantii DSVSA,  in urma controalelor efectuate, au fost sanctionate prin aplicarea a 9 sanctiuni contraventionale, care au insumat 36.700 de lei si emiterea a 312 de ordonante privind interzicerea desfasurarii activitatii (OIA) pentru unitati din sectorul mierii de albine.

Totodata, reprezentantii DSVSA au aplicat masuri de retinere oficiala/sechestru si au retras de la comercializare 200 de kg de miere de albine, a caror trasabilitate nu a putut fi demonstrata de catre operatorul din sectorul alimentar.

Dintre neconformitatile constatate si sanctionate, mentionam:

– desfasurarea unor activitati pentru care unitatile nu au fost inregistrate sanitar veterinar;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena la nivelul unitatilor de colectare, procesare si reambalare a mierii;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind gestionarea deseurilor si a subproduselor nedestinate consumului uman;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind asigurarea trasabilitatii mierii de albine;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind elaborarea si implementarea programelor proprii de control.

Cu ocazia controalelor efectuate, inspectorii DSVSA au prelevat 176 de probe de miere de albine, atat de la nivelul productiei primare si unitatilor de procesare a mierii, cat si din unitatile de vanzare cu amanuntul.

Probele de miere prelevate in cadrul acestor controale tematice au fost analizate de catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV) Bucuresti pentru determinarea unor parametrii (hidroximetilfurfural – HMF, indice diastazic, indice polinic, zaharoza, zahar invertit, umiditate, conductivitate electrica, aciditate, reziduuri de pesticide si medicamente).

Urmare a examenelor efectuate de catre IISPV, 147 probe de miere au avut rezultate corespunzatoare la toti parametrii analizati, iar 29 probe au avut rezultate neconforme cu cerintele legislatiei, la anumiti parametrii ( indice diastazic, indice polinic, hidroximetilfurfurol (HMF) etc.).

Pentru loturile cu rezultate neconforme, reprezentantii DSVSA au dispus retragerea de la comercializare, dirijarea catre unitati de neutralizare si distrugerea acestora.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE