Pesta porcina, descoperita intr-un alt judet. Ce masuri au luat autoritatile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti a confirmat aparitia virusului pestei porcine africane la un porc, dintr-o gospodarie din comuna Lucieni, satul Lucieni, judetul Dambovita.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judetul Dambovita s-a intrunit in aceasta dimineata, pentru a adopta planul de masuri privind controlul si combaterea acestei boli.

S-a luat masura uciderii porcului din gospodaria afectata. In conformitate cu planul de masuri aprobat, s-au stabilit: o zona de protectie pe o raza de 3 km si o zona de supraveghere, pe o raza de 10 km in jurul focarului.

Pana la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de imbolnavire sau mortalitate in gospodarii sau in exploatatii de tip comercial, de pe raza judetului.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor intreprinse de autoritati, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar, DSVSA judetene sau autoritatilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social si economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE