Investitie de 100 milioane de euro la Craiova. Fabrica va produce biocarburant din paie de grau

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Compania Clariant a inceput deja constructia celei mai noi fabrici de etanol celulozic, in localitatea Podari, cu o investitie de 100 de milioane de euro, noteaza Digi24.

Grupul elvetian Clariant, cu activitati in industria chimica, a marcat, miercuri, in comuna Podari, judetul Dolj, inceperea lucrarilor de construire a unei fabrici de productie etanol celulozic la scara larga din reziduuri agricole, prima fabrica de acest fel a grupului elvetian pentru care va face o investitie din fonduri proprii de circa 100 milioane de euro.

Potrivit reprezentantilor companiei, fabrica din Podari va fi prima fabrica comerciala a Clariant pentru productia etanolului celulozic care va utiliza procesul „sunliquid”, un concept dezvoltat de companie pe parcursul mai multor ani de cercetare si testare pentru fabrici industriale cu o capacitate de productie de 50.000 pana la 150.000 tone de etanol celulozic pe an.

Tehnologia folosita in cadrul fabricii, o premiera mondiala

„Dupa mai mult de un deceniu de cercetare si dezvoltare, Clariant investeste peste 100 de milioane de euro in prima sa fabrica sunliquid. Aceasta tehnologie reprezinta un pionierat nu numai in Europa, ci si la nivel global”, a afirmat Christian Kohlpaintner, reprezentant al Consiliului de Administratie al Clariant International Ltd, la ceremonia de la Podari.  Fabrica de la Podari va avea o capacitate de productie de 50.000 tone de etanol celulozic pe an, va folosi ca materie prima paiele de grau si alte cereale si va functiona incepand din 2020.

Reprezentantii Clariant au afirmat, marti, la Munchen (Germania) ca au ales zona Podari pentru ca sudul Romaniei este o importanta zona agricola in care raman foarte multe reziduuri agricole nefolosite, pentru functionarea fabricii la capacitatea programata fiind nevoie anual de 250.000 de tone de astfel de reziduuri. “Materia prima va fi colectata de la producatorii agricoli locali, pentru ca exista foarte multe reziduuri nefolosite in aceasta zona. Localizarea fabricii langa Craiova s-a datorat existentei unei surse sigure de aprovizionare cu materii prime din zona, precum si infrastructurii logistice si industriale din regiune.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE