grau cu gluten

Agrobiomasa: metoda inovativa prin care orice fermier poate produce energie electrica

Facebook
Twitter

Inlocuirea combustibililor fosili cu agrobiomasa poate fi o optiune promitatoare pentru decarbonizarea sectorului de incalzire, in special in zonele rurale.

AgroBioHeat este un nou proiect UE finantat prin programul Horizon 2020, care are ca scop furnizarea unei platforme cuprinzatoare pentru depasirea barierelor si pentru sprijinirea preluarii pe piata a incalzirii cu agrobiomasa.

Context

Sectorul incalzirii este adesea neglijat in eforturile generale ale UE de decarbonizare a economiei; cu toate acestea, sectorul reprezinta 51% din consumul final de energie, contribuie cu aproximativ 27% din emisiile de carbon ale UE si mai mult de 80% din consumul sectorului se bazeaza pe surse fosile. Energia bio este de departe cea mai importanta contributie (88%) la energia regenerabila din sectorul de incalzire. Pentru a respecta obiectivele UE 2030 privind energia regenerabila si reducerea emisiilor trebuie depuse eforturi suplimentare pentru decarbonizarea sectorului de incalzire.

Zonele rurale sunt, de asemenea, adesea trecute cu vederea in tranzitia energetica. Cu toate acestea, zonele rurale sunt ideale pentru dezvoltarea de solutii de incalzire regenerabile bazate pe anumite tipuri de resurse de biomasa: agrobiomasa.

Agrobiomasa in diferitele sale forme (de exemplu, paiele, taierile, reziduurile agroindustriale, culturile energetice etc.) este abundenta in zonele rurale, asigura alimentarea cu combustibil si asigura lanturile scurte de aprovizionare. Astfel creeaza conditii favorabile pentru sustenabilitatea economica si ecologica.

Utilizarea energiei din agrobiomasa poate avea, de asemenea, un impact social pozitiv, in special crearea de locuri de munca locale. In sfarsit, din punct de vedere tehnologic, sunt disponibile solutii moderne de incalzire care pot utiliza agrobiomasa cu emisii reduse si eficienta ridicata.

In ciuda acestor avantaje, absorbtia pe piata a incalzirii prin agrobiomasa este lenta din diverse motive: constientizarea limitata a optiunilor tehnologice, perceptia agrobiomasei ca fiind un combustibil dificil de utilizat, dificultatile de adaptare a ofertei si a cererii si lipsa unei viziuni clare si a unui sprijin clar din partea factorilor de decizie. Cazuri de succes exista, dar au o vizibilitate limitata si sunt rareori cunoscute dincolo de zona lor de operare.

Proiectul AgroBioHeat

Proiectul AgroBioHeat a fost conceput ca un set de instrumente pentru depasirea acestor bariere si crearea unui cadru favorabil pentru utilizarea extinsa a solutiilor de incalzire cu agrobiomasa. Majoritatea activitatilor de proiect care vizeaza promovarea incalzirii prin agrobiomasa vor fi implementate in sase tari multiplicatoare: Croatia, Franta, Grecia, Romania, Spania si Ucraina.

Activitatile care vor fi intreprinse de proiectul AgroBioHeat sunt: angajarea actorilor locali si asistenta tehnica pentru 8 initiative de incalzire cu agrobiomasa selectate in tarile multiplicatoare, promovarea si vizibilitatea cazurilor de succes, elaborarea recomandarilor de politica nationala respectiv constientizarea si actiunile de incurajare, inclusiv participarea la targurile relevante, vizite la cazuri de succes si cursuri de formare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE