MADR: noi masuri de finantare pentru un sector important al agriculturii romanesti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a deschis oficial in data de 20 februarie 2019 primul eveniment de promovare a celor mai noi masuri de finantare din cadrul Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM).

Evenimentul a avut loc la sala de conferinte a Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura si face parte dintr-o serie de sase actiuni de informare care se desfasoara la nivel local in perioada 20.02-14.03.2019. La intalnire au participat reprezentanti ai organizatiilor de pescari, ai patronatelor, ai Federatiilor Zonelor Pescaresti si ai acvacultorilor. Alaturi de ministrul Petre Daea s-au aflat secretarul de stat Daniel Botanoiu, experti din cadrul Directiei Generale de Pescuit AMPOPAM precum si reprezentanti ai Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura.

Subiectele abordate in cadrul dezbaterii au vizat: prezentarea principalelor masuri lansate  (masura II.2Investitii productive in acvacultura, masura I.6Diversificarea veniturilor si noi forme de venit, masura I.23 Porturi de pescuit, locuri de debarcare, centre de licitatii si adaposturi – Investitiile menite sa imbunatateasca infrastructura porturilor de pescuit si a halelor de licitatii sau a locurilor de debarcare, investitiile pentru construirea sau modernizarea adaposturilor necesare imbunatatirii sigurantei pescarilor, inclusiv investitiile in instalatiile de colectare a deseurilor marine) si detalierea principalelor impedimente in accesarea fondurilor precum si discutarea demersurilor care se impun in vederea imbunatatirii gradului de absorbtie a fondurilor in acest domeniu.

In interventia sa, ministrul Petre Daea a subliniat importanta existentei, pentru prima data, a doua instrumente care vin in sprijinul sectorului de pescuit si acvacultura: actul normativ pentru motorina si cel pentru investitii in piscicultura si i-a indemnat pe piscicultori la utilizarea acestora.

Totodata, ministrul a facut apel la unitate si colaborare in sectorul de pescuit si acvacultura intrucat „Obiectivul prioritar este sa luati toti banii, la care avem dreptul si pe care trebuie sa ii folosim”. Ministrul a afirmat de asemenea ca ”Aici, astazi, in dialogul pe care il veti purta trebuie sa vedem ce facem in continuare in domeniu, cu ce bani, in asa fel incat, pana la croirea noii politici in domeniu, sa putem sa valorificam resursele pe care le avem, sursele de finantare pe care le punem la dispozitie, dar mai cu seama modul de lucru intre autoritate si cei care isi desfasoara activitatea in domeniu. 

Ministrul Petre Daea a asigurat reprezentantii sectorului de intregul sau sprijin in revitalizarea domeniului si a subliniat importanta colaborarii si comunicarii, in special in acest moment de ”plamadire a Politicii Agricole Comune post 2020”. In incheiere, ministrul Daea a declarat: ”Obiectivul pe care il urmarim este sa venim in sprijinul fermierilor, cu solutii reale si sa demonstram ca pescarii si fermierii piscicoli gasesc rezonanta in randul autoritatilor  pentru intelegerea fenomenelor si mai mult in rezolvarea problemelor. Pornind de la aceste considerente, va asigur ca pornim impreuna pe acest drum, il urmam impreuna, cautam solutii impreuna, rezolvam greutatile impreuna, intr-un cuvant suntem toti in aceeasi barca”.

In cadrul interventiei sale, secretarul de stat Daniel Botanoiu, care detine responsabilitatea directa a sectorului, a accentuat atat importanta identificarii unor instrumente pentru implicarea, mentinerea si sustinerea tinerilor in acest domeniu precum si necesitatea comunicarii si a implicarii specialistilor din sectorul de pescuit si acavacultura  in procesul de conturare a politicilor din domeniu.

La randul sau, Ciceronis Cumpanasoiu, Directorul General al DGP AM POPAM si-a exprimat intreaga disponibilitate de a sprijini potentialii beneficiari in accesarea FEPAM si a transmis ca in perioada imediat urmatoare vor avea loc evenimente similare la nivel local, in vederea promovarii masurilor recent lansate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE