Reuniunea informala a Directorilor Generali si Atasatilor pentru Pescuit a fost programata in calendarul actiunilor organizate cu prilejul detinerii presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de catre tara noastra si s-a desfasurat in perioada 25-28 Iunie 2019, in Delta Dunarii, la Murighiol, in judetul Tulcea.
La aceasta actiune, care a fost organizata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu Agentia Nationala pentru Pescuit si Agricultura, deschisa oficial de secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu in data de 26 iunie 2019, au participat reprezentanti ai tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, ai Comisiei Europene precum si ai Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene.
Dezbaterile avute in cadrul Reuniunii informale a Directorilor Generali si Atasatilor de Pescuit din Statele membre au fost centrate pe provocarile si oportunitatile de dezvoltare a acvaculturii in Uniunea Europeana, analizandu-se masurile intreprinse pentru sprijinirea sectorului acvaculturii la nivel comunitar.
„In conditiile in care cererea pentru peste si produse din peste este in continua crestere si presiunea prin pescuit pe resursa acvatica vie este tot mai mare, activitatea de acvacultura contribuie la reducerea presiunii prin pescuit asupra resurselor acvatice vii din mari si oceane, fara a afecta sustenabilitatea activitatilor de pescuit comercial si contribuie totodata la asigurarea unor produse de calitate, sanatoase pentru populatia tarilor noastre”, a afirmat secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu.
In programul acestei reuniuni, a fost inclusa si vizitarea cu ambarcatiuni a unor ecosisteme naturale, pentru ca oaspetii din statele membre sa cunoasca bogatia faunei si florei din Delta Dunarii. Delta Dunarii este a treia ca marime din Europa si se afla pe locul 22 la nivel mondial. Aici sunt intalnite 30 de habitate protejate la nivel european, dintre care 8 sunt strict protejate, unele dintre acestea fiind intalnite doar in Romania.