Prognoza agrometeo: iata culturile agricole care se confrunta cu deficit de apa in sol

Facebook
Twitter

Pe ansamblu, intervalul 28 Iunie – 04 Iulie 2019 se va caracteriza printr-o vreme normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 13…26°C, limite apropiate de normele climatologice, in aproape toate zonele de cultura.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 6…20°C, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 20…32°C, in majoritatea regiunilor.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, local la inceputul intervalului cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol se vor inregistra in sud-estul si izolat central si vestul tarii, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.

Rezerva de umiditate in cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a regiunilor. In sud-estul teritoriului agricol, continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema).

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol, atat procesele de coacere si maturare la speciile de toamna, cat si cele de crestere si dezvoltare la culturile prasitoare se vor desfasura pe ansamblu normal, pe majoritatea suprafetelor agricole. In general, la speciile prasitoare (porumb, floarea-soarelui) semanate in perioada optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, iar in culturile intarziate fenologic si pe terenurile cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba.

Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna semanate in epoca optima vor parcurge maturitatea in lapte si ceara (50-100%), precum si maturitatea deplina (10-100%) si recoltarea (10-40%). In culturile intarziate fenologic se va definitiva faza de inflorire (100%), continuandu-se totodata, maturitatea in lapte si ceara (10-100%).

In majoritatea zonelor de cultura, rapita isi va definitiva formarea boabelor in silicve (90-100%), plantele aflandu-se predominant la maturitatea deplina (10-100%) si inceputul recoltarii.

La floarea-soarelui se vor continua cresterea aparatului vegetativ, formarea calatidiului (20-100%) si inflorirea (10-60%), in cea mai mare parte a regiunilor. In functie de data semanatului, porumbul va parcurge infrunzirea (10-20 frunze), pe majoritatea suprafetelor agricole, precum si aparitia paniculului (10-50%) la hibrizii extratimpurii si timpurii.

Sfecla de zahar va inregistra formarea rozetei de frunze si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-100%).

In functie de data plantatului, la cartof se vor semnala cresterea lastarilor laterali, imbobocirea si inflorirea (10-100%), precum si formarea/cresterea tuberculilor (10-40%) la soiurile de vara.

Pomii fructiferi (samburoase si semintoase) se vor afla in fazele de crestere/dezvoltare a fructelor si infrunzire, in cea mai mare parte a plantatiilor. Totodata, la soiurile timpurii de cires, visin si cais se va continua recoltarea.

In toate podgoriile, vita de vie va parcurge infrunzirea si inflorirea, iar soiurile timpurii de masa, cresterea si dezvoltarea intensa a boabelor.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, tratamente fito-sanitare, recoltare) se vor desfasura pe ansamblu in conditii bune.

Recomandari pentru fermieri

 Continuarea efectuarii tratamentelor fito-sanitare la speciile de camp, precum si in plantatiile pomi-viticole;

 Combaterea buruienilor prin erbicidari, prasile mecanice/manuale la culturile prasitoare;

 Recoltarea, transportul si depozitarea culturilor de toamna si fructelor de sezon.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE