Prognoza agrometeo: iata zonele cu deficit de apa in sol

Facebook
Twitter

Potrivit ultimei prognoze ANM, valabila pentru perioada 16 – 22 iulie, vremea normala sub aspect termic de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata, in aproape toate zonele de cultura.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 15…26°C in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si 17…28°C in restul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului se va situa intre 7…22°C, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 22…34°C, la scara intregii tari. Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului in majoritatea regiunilor, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei. Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, pe aproape intreg teritoriul agricol. In Dobrogea, estul si local nordul si sud-estul Munteniei, centrul, nordul, nord-vestul si izolat sudul Transilvaniei, nord-vestul Maramuresului, vestul si nordul Banatului, sud-estul si nord-estul Moldovei, sud-vestul Olteniei, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema).

Starea de vegetatie a culturilor agricole Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol, procesele de vegetatie la culturile prasitoare si speciile pomi-viticole vor evolua in general normal in aproape toata tara, iar pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor vor fi mai intense.

Lucrarile de recoltare la orzul de toamna se vor continua si chiar finaliza in aproape toata tara. In cea mai mare parte a zonelor de cultura, graul de toamna va parcurge maturitatea in ceara si deplina (30-100%), precum si recoltarea. Sub aspect fenologic, la rapita ajunsa la maturitatea tehnologica se vor putea finaliza lucrarile de recoltare.

Cultura de floarea-soarelui semanata in epoca optima isi va definitiva formarea calatidiului (80-100%), continuandu-se totodata inflorirea (10-100%) si maturitatea ceara (10-50%). In toate regiunile agricole, porumbul va parcurge dezvoltarea aparatului foliar, aparitia paniculului (50-100%), precum si inflorirea si matasirea (10-100%).

Starea de vegetatie a culturilor se va prezenta buna si medie in semanaturile efectuate in perioada optima, respectiv medie si slaba la cele infiintate tardiv. In principalele bazine specializate, sfecla de zahar se va afla in fazele de crestere a frunzelor, precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (20-100%), iar la cartof vor predomina cresterea tuberculilor, inflorirea si vestejirea vrejilor (10-100%).

La speciile pomicole de samburoase (cais, piersic, prun) vor predomina coacerea rodului si recoltarea, iar la semintoase se vor semnala cresterea fructelor/lastarilor si acumularea zaharurilor. In aproape toate podgoriile, vita de vie se va afla la infrunzire si formarea/cresterea boabelor. Conditiile agrometeorologice mentionate vor permite desfasurarea in general normala a lucrarilor agricole in camp, in cea mai mare parte a teritoriului agricol al tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE