ANF: legumele si fructele romanesti, sigure pentru consum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In aceasta perioada, pietele agroalimentare din Romania ofera consumatorilor o abundenta de legume si fructe de sezon din productia autohtona.

Sunt expuse in toate pietele legume din majoritatea speciilor: tomate, ardei, vinete, cartofi, varza, conopida, fasole pastai, mazare, verdeturi si fructe de sezon: cirese, piersici, caise etc.

Autoritatea Nationala Fitosanitara a prelevat pana in prezent un numar de 385 probe din legume si fructe autohtone atat din culturi cat si din retelele comerciale (piete agroalimentare). Au fost finalizate analizele de laborator pentru un numar de 307 de probe, fara a se inregistra depasiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maxima admisa, conform prevederilor Reg.nr.396/2005 privind continuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau produse alimentare si hrana de origine vegetala pentru animale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Rezultatele analizelor de laborator confirma faptul ca legumele si fructele din productia autohtona intrunesc standardele de calitate si nu prezinta risc pentru consumatori.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Directiile pentru Agricultura Judetene verifica permanent toate pietele agroalimentare din Bucuresti si din toate celelalte municipii din tara punand accent pe indicarea corecta a localitatii de productie si a datei recoltarii pentru toate produsele autohtone, cat si a tarii de origine pentru produsele provenite din import.

In pietele agroalimentare din Municipiul Bucuresti sunt prezenti zilnic, in medie peste 250 de producatori beneficiari ai Programului de sprijin pentru tomate, cultivate in sere si solarii cu o productie cantitativa si calitativa ce asigura necesarul de consum intern de tomate de calitate.

Pana la data de 24 iunie 2019, in Municipiul Bucuresti si toate judetele din tara, actiunile MADR si ale Directiilor Agricole Judetene au constat in verificarea a 490 de piete agroalimentare si 160 depozite en-gros de legume si fructe, pentru abaterile constatate fiind aplicate amenzi contraventionale in valoare totala  de 86.400 lei si un numar de 260 avertismente cu planuri de remediere, conform Legii nr.270/2017.

Principalele obiective de control ale inspectorilor MADR vizeaza:

Asigurarea unui spatiu distinct si semnalizat vizibil de minim 40 % din numarul total de tarabe din piata  pentru  producatorii agricoli autohtoni, persoane fizice, in special,  sau producatori agricoli organizati conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008.

Depistarea si sanctionarea fenomenului de substituire a legumelor si fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comert intracomunitar;

Etichetarea corecta a produselor, legume si fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de productie, a denumirii cultivatorului, a datei recoltarii si a pretului, pentru a se distinge productia autohtona de cea provenita din import sau spatiul intracomunitar;

Trasabilitatea loturilor de legume si fructe provenite din import sau comert intracomunitar prin indicarea corecta pe documentele insotitoare (facturi fiscale) a tarii de origine, documente ce sunt emise de depozitari catre comerciantii de legume si fructe cu amanuntul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE