Guvern: incep lucrarile la un canal de irigatii important

Facebook
Twitter

In Sedinta Guvernului din 25 iunie 2019 a fost aprobata o Ordonanta de urgenta care modifica si completeaza acte normative din domeniul imbunatatirilor funciare, pentru a permite declansarea urgenta a procedurilor legale care vizeaza lucrarile de reabilitare la obiectivul „Canal magistral Siret-Baragan – Etapa I” , precum si asigurarea finantarii acestor lucrari pana in anul 2023.

Reamintim ca prin OUG 4/2019, obiectivul „Canal magistral Siret-Baragan – Etapa I” s-a declarat infrastructura principala de irigatii de utilitate publica si a fost inclus in Programul national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania, aprobat prin Hotararea Guvernului 793/2016.

Astfel, masurile propuse de prezentul act normativ sunt:

I. Modificarea alineatelor (8) si (9) ale articolului 13 din Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.82/2011 privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare.

Scopul masurii – completarea schemei de conducere a Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare cu un post de director general adjunct, care sa permita eficientizarea actului de management la nivelul Agentiei pentru a se asigura reducerea timpului de punere in practica a deciziilor, complexitatea si volumul activitatilor care vizeaza realizarea obiectivului de investitie Canal magistral Siret-Baragan – Etapa I”

II. Completarea articolului III din Legea nr. 269/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2015pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2011 privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare, cu un nou alineat prin care perioada de alocare a sumelor aferente Programului National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii se prelungeste pana in anul 2023.

Scopul masurii – asigurarea resursei financiare pe intreaga durata de proiectare, executie si punere in functiune a obiectivului de investitie Canal Siret-Baragan- Etapa I, inclus in cadrul  Programului Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii din Romania, prin extinderea aplicarii Programului pana in anul 2023, inclusiv.

III.  Completarea art. 6 din Legea imbunatatirilor funciare nr. 138/2004

Scopul masurii – Necesitatea satisfacerii solicitarilor de apa pentru viitorii beneficiarii existenti in arealul Canalului magistral Siret – Baragan Etapa I, prin acordarea posibilitatii de a se constitui in organizatii de imbunatatiri funciare pe teritorii pe care statul, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, urmeaza sa realizeze noi amenajari de irigatii sau sa extinda infrastructura de irigatii.

Prin aceste modificari se asteapta eficientizarea actului de management institutional la nivelul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, finalizarea lucrarilor la obiectivul „Canal magistral Siret-Baragan-Etapa I”, prin asigurarea resurselor financiare necesare pana in anul 2023, infiintarea  organizatiilor de imbunatatiri funciare pe terenuri situate pe teritoriile pe care statul urmeaza sa construiasca amenajari noi de irigatii din arealul Canalului magistral Siret – Baragan Etapa I.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE